25 Σεπ 2011

Φορολογούν τους συνταξιούχους αλλά... ξέχασαν τις καταθέσεις στην Ελβετία

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ η κυβέρνηση αποφασίζει νέα φορολογικά «χαράτσια» για ανέργους, χαμηλόμισθους και συνταξιούχους προκειμένου να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, έγγραφο από την ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες αναδεικνύει την ολιγωρία του οικονομικού επιτελείου στο θέμα της φορολόγησης των ελληνικών κεφαλαίων που έχουν βρει «καταφύγιο» στην Ελβετία.
Το έγγραφο αυτό έχει ημερομηνία 25 Αυγούστου 2011, αποστέλλεται από την ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη προς το υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών. Εχει θέμα τη «μονογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελβετίας - Βρετανίας για τη φορολογία καταθέσεων».
Σε αυτό αναφέρεται ότι: «Οπως ανακοινώθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε χθες στη Ζυρίχη (24/8/2011), η μονογραφή της διμερούς συμφωνίας Ελβετίας - Βρετανίας που ρυθμίζει τη φορολόγηση αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί από βρετανούς πολίτες σε ελβετικές τράπεζες. Το κείμενο της συμφωνίας είναι σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο που υπέγραψαν την 10η του τρέχοντος (σ.σ.: Αυγούστου), οι υφυπουργοί Οικονομικών Ελβετίας - Γερμανίας (τηλεαντιγράφημα πρεσβείας...). Ειδικότερα, προβλέπεται η επιβολή ενός εφάπαξ φόρου 19%-34% επί κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες στο παρελθόν και δεν έχουν δηλωθεί στη Βρετανία.

Να τα δηλώσουν

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στους καταθέτες που δεν επιθυμούν να καταβάλουν το φόρο, να δηλώσουν τα κεφάλαια των καταθέσεών τους στις αρμόδιες φορολογικές αρχές της Βρετανίας. Επίσης, προβλέπεται η παρακράτηση φόρου 27%-48% στην πηγή του εισοδήματος ή των κερδών από τα κεφάλαια που θα κατατεθούν στο μέλλον σε ελβετικές τράπεζες».
Στις αρχές Σεπτεμβρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στέλνει επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και τη Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων με θέμα «διαβίβαση εγγράφου λόγω αρμοδιότητας», στην οποία επισυνάπτει το κείμενο της πρεσβείας. «Σας διαβιβάζουμε συνημμένο το ανωτέρω σχετικό, με το οποίο μας γνωστοποιήθηκε από την πρεσβεία μας στη Βέρνη ότι ολοκληρώθηκε η μονογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ελβετίας και της Βρετανίας, περί φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί από βρετανούς πολίτες σε ελβετικές τράπεζες, λόγω αρμοδιότητας. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να εξετάσετε τη δυνατότητα υπογραφής όμοιας συμφωνίας μεταξύ της Ελβετίας και της χώρας μας, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τη φορολόγηση αδήλωτων κεφαλαίων» αναφέρει το ΓΛΚ στην επιστολή του.
Τα δύο παραπάνω έγγραφα αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει το παραμικρό για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, παρά τις ενέργειες που υποτίθεται ότι έχουν γίνει στο παρελθόν από τον πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου, τον πρώην υπουργό Οικονομικών -και νυν Περιβάλλοντος- Γ. Παπακωνσταντίνου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το ζήτημα της φορολόγησης των καταθέσεων είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην πρόεδρο της Ελβετίας Μεσελίν Καλμί-Ρέι, τον περασμένο Ιανουάριο στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός και συζητήθηκε διεξοδικά στη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με την -τότε- ομόλογό του Εβελιν Σλουμφ. «Η σύναψη της συμφωνίας είναι θέμα ημερών» εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Και τον Ιούνιο, όμως, όταν είχε αναλάβει υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με την ελβετίδα ομόλογό του «με την οποία έθεσε το πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ελβετίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνάπτουν η Βρετανία και η Γερμανία», όπως έγραφε η «Ε» στις 29/6/2011.
Ακόμη και οι ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου περί αναδρομικού ελέγχου (από το 2009) χιλιάδων φορολογούμενων που μετέφεραν κεφάλαια στο εξωτερικό, τα οποία υπερέβαιναν σε ετήσια βάση τις 100.000 ευρώ, ενδεχομένως να μην πιάνει τα «μεγάλα ψάρια» της Ελβετίας, που δεν συνηθίζουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους μέσω ελληνικών τραπεζών (η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κάνει λόγο για παροχή στοιχείων από τις ελληνικές τράπεζες προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών).
Το υπουργείο Οικονομικών δε, ενώ «κόπτεται» για τις καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2009 μέχρι σήμερα, είναι αυτό που τον Αύγουστο έθεσε σε αναστολή το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, ανέγερση οικοδομής, κατασκευή πισίνας κ.ά.) μέχρι τις 31/12/2013, με την αιτιολογία ότι το κάνει για να τονωθεί η αγορά των ακινήτων.

του Μπ. Πολυχρονιάδη, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 25/9/2011