ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Ο εργένης των 600 ευρώ θυσιάζει δύο μισθούς. Το ζευγάρι των ιδιωτικών υπαλλήλων χάνει το ένα τέταρτο του εισοδήματός του και εξακολουθεί να ζει με το φόβο της απόλυσης. Κατά ένα τρίτο έχουν μειωθεί οι αποδοχές ενός ζεύγους συνταξιούχων. Δύο δημόσιοι υπάλληλοι που ζουν υπό την ίδια στέγη είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθούν να ζήσουν ακριβώς με τα μισά χρήματα. Η χώρα παλεύει ακόμη για να γλιτώσει από τη χρεοκοπία. Εκατοντάδες χιλιάδες από τους πολίτες της, όμως, θυσιάζονται γι' αυτή την αμφισβητούμενη διάσωση.
Οι στατιστικές περιγράφουν με ολοένα και μελανότερα χρώματα το μέγεθος μιας τραγωδίας: περισσότεροι από 600.000 Ελληνες παζαρεύουν ήδη με τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια και κάρτες.
Ήδη το 11%-12% των δανείων έχει σταματήσει να εξυπηρετείται. Περισσότεροι από 800.000 Ελληνες είναι χωρίς δουλειά, ενώ όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν εφιαλτικό χειμώνα. Στα γραφεία των καταναλωτικών οργανώσεων εισρέουν κατά εκατοντάδες οι πολίτες που προσπαθούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου της οικογενειακής πτώχευσης.
Τα παραδείγματα που δημοσιεύονται αποτυπώνουν αυτό που έγινε μέσα στους τελευταίους 16 μήνες, αλλά και αυτό που έρχεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν συνυπολογιστούν όλα τα μέτρα του μνημονίου, προκύπτει ότι τα οικογενειακά εισοδήματα μειώθηκαν -ή θα μειωθούν καθώς πολλά από τα μέτρα ενεργοποιούνται το επόμενο διάστημα- από 20% έως και 50%. Οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, καθώς, με τέτοια ποσοστά περικοπής, τα νοικοκυριά είναι υποχρεωμένα να περικόψουν ακόμη και ανελαστικές δαπάνες.
Από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η «Κ.Ε.» απουσιάζει αυτό του φοροφυγά. Στη θέση του μπορεί να είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που συνηθίζει να «προσαρμόζει» το δηλωθέν εισόδημά του στα όρια του αφορολογήτου της κλίμακας και να ζει σε ενοίκιο για να μην φαίνεται σε κανέναν λογαριασμό της ΔΕΗ. Γελάει με την καρδιά του ο φοροφυγάς που εμφανίζει τα 10.000 και τα 12.000 ευρώ ετησίως. Εισφορά αλληλεγγύης δεν θα πληρώσει, καθώς εξαιρείται. Το χαράτσι της ΔΕΗ θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να το καταβάλει. Ακόμη και το αυτοκίνητο, νοικιασμένο είναι και δεν φαίνεται στη φορολογική του δήλωση. Οσο για τους πελάτες του εξακολουθούν να μην απαιτούν απόδειξη, καθώς ο ΦΠΑ έχει ανέβει στο 23% και κίνητρο για συλλογή αποδείξεων δεν υπάρχει πια. Τον απείλησαν ότι θα του ανοίξουν τον τραπεζικό του λογαριασμό και θα του ζητήσουν να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Οσο για τους ελεγκτές της εφορίας, λίγα μπορούν να του κάνουν, καθώς με 700 ευρώ ανά έτος έχει ήδη ξεπλύνει -μέσω της περαίωσης- τις φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος. Τουλάχιστον ανανεώθηκαν οι... υποσχέσεις περί σύλληψης της φοροδιαφυγής. Στα «θα» περιλαμβάνονται:
* Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για να υποχρεωθεί ο επαγγελματίας να εμφανίσει ένα μίνιμουμ εισοδήματος.
* Ενεργοποίηση των ισχυροποιημένων τεκμηρίων διαβίωσης.
* Μείωση του αφορολογήτου ορίου (για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο λογαριασμός θα έρθει το 2012).
* Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μέσω του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
του Θάνου Τσίρου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 25/9/2011