Με την παρουσία 18 σχολείων έγινε η τελετή απονομής των Βραβείων Αειφόρου Σχολείου, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.
Η τελετή έγινε στη μεγάλη αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 παιδιών που παρουσίασαν τις δράσεις των σχολείων τους.
Το Α' βραβείο πανελλαδικά στην κατηγορία του, κατέκτησε το 16ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου.
Εδώ, μπορείτε να δείτε ένα video με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εφαρμόζει το νηπιαγωγείο και εδώ την παρουσίαση του προγράμματός του.
H ομιλία της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου κυρίας Ιωάννας Καμπoύρη με θέμα:
"Η εμπειρία μας από τη συμμετοχή στο βραβείο Αειφόρου Σχολείου"
Σκεπτόμενοι πάνω στην έννοια της Αειφορίας ότι δηλαδή είναι εκείνη η ανάπτυξη που επιτρέπει τις σημερινές γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα των επόμενων γενιών να ικανοποιήσουν τις δικές τους, αποφασίσαμε ότι αρκετά πια μέχρι σήμερα χτίζαμε καταστρέφοντας το μέλλον των παιδιών μας, πράγμα που μας προβλημάτιζε έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια. Μήπως θα έπρεπε να δούμε με άλλη οπτική πια την προσωπική μας στάση, την εκπαιδευτική μας δράση, την περιβαλλοντική μας ευαισθησία.
Έτσι τολμήσαμε να συμμετάσχουμε στο βραβείο Αειφόρου σχολείου. Στην αρχή με φόβο. Για τους δείκτες, μετρήσεις, οικολογικό αποτύπωμα, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
Για καλή μας τύχη τους φόβους μας μετρίασε ο κ. Καλαϊτζίδης. Στα αγωνιώδη τηλέφωνά μας στη αρχή για το πως θα κάνουμε τις μετρήσεις μας είπε να μη φοβόμαστε, να μην αγχωνόμαστε, μα να το δούμε σαν μια προσπάθεια να έρθουμε κοντά ο ένας με τον άλλο, να αναπτύξουμε συλλογικότητες, αλληλεγγύη, αισιοδοξία. Και αυτό κάναμε.
Στο νηπιαγωγείο μας τη σχολική χρονιά 2011-2012 φοίτησαν 74 νήπια, λειτούργησαν 3 τμήματα, 1 κλασσικό 2 ολοήμερα καθώς και 1 τμήμα ένταξης και παράλληλης στήριξης. Εκπονήθηκαν τρία προγράμματα. Ένα περιβαλλοντικό με θέμα "η αυλή του σχολείου μου παίζω – φυτεύω – δημιουργώ". Ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα "αξιοποιώντας τους καρπούς της γης". Ένα πολιτιστικό με θέμα "γνωρίζοντας μεγάλους μουσικούς – Διονύσης Σαββόπουλος", που ολοκληρώθηκε με συναυλία το καλοκαίρι και συμμετοχή του ίδιου, σε συνεργασία και με άλλα σχολεία της περιοχής.
Παράλληλα αλλά και μέσα απ΄αυτά τα προγράμματα συμμετείχαμε στο βραβείο Αειφόρου Σχολείου. Με τις μετρήσεις τελικά τα καταφέραμε κι εκείνο που μας έμαθαν είναι το πώς να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί πάντα κάναμε ανακύκλωση στο σχολείο, φέτος όμως μετρώντας τα σκουπίδια μας, αντιληφθήκαμε πως υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης τους. Μετρώντας την κατανάλωση του νερού καταλάβαμε πως μπορούμε να καταναλώνουμε λιγότερο.
Σκεφτόμαστε τώρα για τη φετινή χρονιά και την κομποστοποίηση διότι έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε σχεδόν μηδενικά σκουπίδια στους συμβατικούς κάδους.
Το σύστημα των μετρήσεων, αν δεν το δούμε τυπολογικά δίνει διέξοδο στις ευαισθησίες μας και μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα προς όφελος του περιβάλλοντος κα της αειφορίας.
Αυτό άλλωστε αποτελεί και τη μεγαλύτερη μας κατάκτηση μέσα από αυτή την προσπάθεια με τη συμμετοχή μας στο βραβείο Αειφόρου Σχολείου.
Κλείνω με τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
"Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους, είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες, το τελικό αποτέλεσμα. Ο παράδεισος ή η κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους δύσκολους είναι ακριβώς αυτή : ότι η μοίρα μας παρόλα αυτά βρίσκεται στα χέρια μας".
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΜΠΟΥΡΗ
* Η φωτογραφία είναι από την: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ - KAINOTOMEΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
http://halandripedia.blogspot.gr/, 6/10/2012