5 Μαΐ 2010

Αύξηση ορίων ηλικίας για τις γυναίκες από το 2011

Αύγουστο ο νέος ΛΑΦΚΑ- σύνταξη στα 40 χρόνια ασφάλισης
Η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Ιανουαρίου 2011 και η εξομοίωσή τους με τους άνδρες συναδέλφους τους εντός τριών ετών, η άμεση από τον Αύγουστο του 2010 επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και η αύξηση από τα 37 στα 40 των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη αποτελούν τα μέτρα με τα οποία ξεκινά η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η λογική τού «περισσότερα χρόνια ασφάλισης και εργασίας για μικρότερο ποσό σύνταξης σε σχέση με το σημερινό καθεστώς» περικλείει τη φιλοσοφία του νέου Ασφαλιστικού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει τον δρόμο προς ψήφισή του στη Βουλή.

Δέκα βασικές αρχές
Οι βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού περιγράφονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κύρωση των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

1 Συγχώνευση των υφισταμένων συνταξιοδοτικών ταμείων σε τρία και θέσπιση ενιαίου, νέου συστήματος για όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι νέοι καθολικώς δεσμευτικοί κανόνες για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εισφορές, τους κανόνες συσσώρευσης και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία για όλους από 1ης Ιανουαρίου 2013.

2 Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη από 1ης Ιανουαρίου 2011 και ολοκλήρωση της διαδικασίας ως τον Δεκέμβριο του 2013.

3 Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη ως το 2015.

4 Καθιερώνεται η ανταποδοτική σύνταξη για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται. Το ποσοστό συσσώρευσης περιορίζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 1,2% και οι συντάξεις τιμαριθμοποιούνται.

5 Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης με την εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής, ο οποίος κάθε τρία χρόνια, αρχίζοντας το 2020, θα αυξάνει τις (ελάχιστες και νομοθετημένες) ηλικίες συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση. 6 Αλλάζει ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών από τα τελευταία πέντε έτη στο σύνολο του εργασιακού βίου (διατηρώντας τα κεκτημένα δικαιώματα).

7 Μείωση του ανωτάτου ορίου στις συντάξεις.

8 Εισαγωγή ενός εγγυημένου εισοδήματος (βασική σύνταξη), βασισμένου σε εισοδηματικά κριτήρια για τους ηλικιωμένους (πάνω από το νομοθετημένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης), για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, που θα είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

9 Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Ειδικότερα, αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από 1ης Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και εκείνων με εισφορές 40 χρόνων. Κατάργηση των ειδικών κανόνων για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων). Ουσιαστική αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

10 Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών.
Ρεπορτάζ του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 5/5/2010