25 Σεπ 2011

Ύποπτη σιωπή για τις απολύσεις στο Δημόσιο

ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ 30.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2011 - ΔΙΧΩΣ ΣΑΦΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012

ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ των μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία αναφορά στο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών του Δημοσίου. Ούτε καν παραπομπή στις προβλέψεις που είχαν περιληφθεί στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο.
Ο αρχικός σχεδιασμός βρίσκεται στον αέρα και η τύχη όλων των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων, θα κριθεί στον νέο κύκλο των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Κακά μαντάτα

Οι διαθέσεις της τρόικας δεν φαίνεται να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να ξεκινήσει την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας με 30.000 εργαζόμενους το 2011 και δίχως σαφή πρόβλεψη για το 2012. Ολα τα μηνύματα που έχει η κυβέρνηση είναι ότι οι πιέσεις για καταργήσεις οργανισμών και απολύσεις των υπαλλήλων θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες.
Οι πιέσεις κινούνται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις δημόσιες δαπάνες. Αυτή τη φορά όμως η τρόικα συνδέει τον περιορισμό των δαπανών και με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οργανισμών και υπηρεσιών, που εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να περπατήσει εάν προηγουμένως δεν μειωθεί το προσωπικό τους. Αυτή η πίεση όμως φέρνει ξανά την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το προσωπικό των μεγάλων ΔΕΚΟ, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετατάξεων.
Από τα στοιχεία της κυβέρνησης προκύπτει ότι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέρχονται σε 1.800. Ο αριθμός των εργαζομένων υπολογίζεται από 150.000 έως 200.000. Πλην των μεγάλων ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών και έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, στους μικρότερους φορείς δεν υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα προσωπικού και μισθοδοτικής δαπάνης.
Για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, από τα στοιχεία που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα φαίνεται πως η μείωση της δαπάνης το πρώτο πεντάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 κυμαίνεται από 10% έως και 33%, στους συγκοινωνιακούς φορείς που ήταν και οι πλέον ζημιογόνοι. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις περικοπές των μισθών και όχι στη μείωση προσωπικού, που κυμαίνεται από 10 έως 20%. Στους συγκοινωνιακούς φορείς που ανήκουν στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕ καθώς και στις άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι παθητικές (ΟΔΙΕ, ΕΑΒ κ.λπ.) εκδηλώνεται το πρώτο κύμα πιέσεων της τρόικας για εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας ή κατάργησης τμημάτων και απόλυσης προσωπικού. Ουσιαστικά ζητείται η επίσπευση του μεσοπρόθεσμου που ζητά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αυτών των φορέων μέσα στο 2012 και όχι στην τελική φάση του προγράμματος 2014-2015.

Ζημιογόνες ΔΕΚΟ

Στην ίδια κατηγορία με τις συγκοινωνίες είναι και όλες οι άλλες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να έχουν ζημίες ακόμα και μετά τα προγράμματα εξυγίανσης, όπως η ΕΑΒ και ο ΟΔΙΕ. Το δεύτερο πρόγραμμα εξυγίανσης αυτών των φορέων με κόψιμο τμημάτων και άμεσες απολύσεις θα είναι ο μπούσουλας και για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπου, σε πρώτη φάση, η περαιτέρω περιστολή των δαπανών θα γίνει με το νέο μισθολόγιο.
Το δεύτερο κύμα πιέσεων αφορά όλους τους μικρότερους φορείς, όπου όμως η εικόνα της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι «θολή», σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρώτο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι καταγεγραμμένοι 895 φορείς της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης. Στην Στατιστική, διπλάσιοι. Ωστόσο η πρώτη λίστα με 151 φορείς που δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για τον επόμενο κύκλο συγχωνεύσεων περιελάμβανε 30 φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, που είχαν πάρει επιχορήγηση με τον προϋπολογισμό του 2009.
Και στη νέα λίστα όμως που επεξεργάστηκε το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου με 389 φορείς, μόνον οι 167 είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι είναι εκτός και μεταξύ αυτών διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, λόγω της συμμετοχής τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και ιδρύματα. Ποιο είναι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν είναι γνωστό.

του Μπάμπη Αγρόλαμπου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 25/9/2011