17 Φεβ 2011

Όργιο με τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ

Εθνικό «χόμπι» για εύκολο πλουτισμό αποτελούν πολλές από τις εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με «χρυσό χορηγό» το κράτος και τους οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά με μηδενικό έργο.
Το «σπορ» των ΜΚΟ –προκάλεσε την παρέμβαση Εισαγγελέα- όταν από στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα αποκαλύφθηκαν οργανώσεις που ο σκοπός ίδρυσής τους ήταν …να μεταποιούν τομάτα στην Ακτή Ελεφαντοστού της νότιας Αφρικής, να ενισχυθεί ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός… της Κούβας, αλλά και για να «οραματιζόμαστε» όντας ξύπνιοι (όπως η ΜΚΟ για τους Ονειροπόλους!).
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όμως, σε τέτοιες οργανώσεις δόθηκαν (αλλά και δίνονται) δεκάδες εκατομμύρια ως κρατικές χορηγίες για να ευοδωθούν οι στόχοι τους. Το θέμα είναι μαζί με τα «ξερά καίγονται και τα χλωρά», αφού μέσα στις τότες ΜΚΟ που το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι η «σφραγίδα τους», αμαυρώνεται και το κοινωφελές έργο που παράγουν όσες έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους.
Το θέμα μπορεί να ήρθε αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα, αλλά είναι «διαρκές». Ο «ΑΤ» είχε δημοσιεύει στις 18/1/2008 στοιχεία για χορηγίες που δόθηκαν στο διάστημα 2000-2004 σε τέτοιους οργανισμούς, χωρίς όμως να υπάρξουν απαντήσεις. Στο διάστημα αυτό σύμφωνα με τις καταγγελίες και τις ερωτήσεις που είχαν κάνει βουλευτές της Ν.Δ. η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε διαθέσει 19 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι χορηγίες έμειναν τότε και ώς τώρα, ανώνυμες, καθώς παρά το βροχή των επερωτήσεων, οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης απέφευγαν να απαντήσουν!
Στο διάστημα 1999-2004 οι χορηγίες που πήραν οι διάφορες ΜΚΟ ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Το «σπορ» συνεχίζεται και σήμερα. Το 2010 εγκρίθηκαν 108.000 ευρώ στο «Δίκτυο για τη δημοκρατία στη νοτιοανατολική Ευρώπη», ενώ πρόσφατα οι «Σκούλιγκανς» πήραν 25.000 ευρώ και πάει λέγοντας…
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 17/2/2011