18 Φεβ 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ : Συνελεύσεις στις γειτονιές για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας

Ζητήματα, όπως αυτά της ανεργίας, συμβασιούχων, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, σχολείων, παιδικών σταθμών, ελεύθερων χώρων και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο δήμος αποτέλεσαν τα θέματα που συζητήθηκαν στις λαϊκές συνελεύσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Πετρούπολης - η δημοτική αρχή είναι εκλεγμένη με το ΚΚΕ - το προηγούμενο διάστημα σε πολλές γειτονιές της πόλης.

Χαρακτηριστικό και των τεσσάρων λαϊκών συνελεύσεων που έγιναν ήταν η μαζική ανταπόκριση κατοίκων, οι οποίοι επιβράβευσαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια την κίνηση της νέας δημοτικής αρχής. Αυτός άλλωστε, όπως δήλωσε μιλώντας σε όλες τις συνελεύσεις ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς, είναι ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να επικοινωνεί με τους δημότες, σε αντίθεση με τις διάφορες Επιτροπές Διαβούλευσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και που στην ουσία αποτελούν τρόπους και μηχανισμούς ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική. Ετσι, όπως ανακοίνωσε, οι λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές της Πετρούπολης θα είναι συνεχείς, ώστε από την άμεση επαφή ο δήμος να έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους, να ενημερώνει τους δημότες, αλλά και να ακούει τα όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να τα αντιμετωπίζουν.
Στο πλήθος των συζητήσεων που έγιναν στις συνελεύσεις, κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν την πλήρη κατανόηση ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ο δήμος, αλλά και οι ίδιοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Γι' αυτό ξεκάθαρα τέθηκε από τη δημοτική αρχή ότι αυτό που θα επιδιώξει είναι να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης για την επίλυση προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ενάντια σε αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με σκυμμένο κεφάλι, θα καλέσει στο δρόμο της απειθαρχίας και της ανυπακοής, του οργανωμένου αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων.

Άμεσες προτεραιότητες

Για τη δημοτική αρχή αποτελούν θέματα άμεσης προτεραιότητας τα εξής:

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος μετά τη λήξη της σύμβασής του και να θεωρούνται όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου. Στα πλαίσια αυτά, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη κατάργηση όλων των Νομικών Προσώπων που υπάρχουν σήμερα και όλοι οι εργαζόμενοι να περάσουν στο δήμο χωρίς να καταργηθεί καμία θέση.

-- Η ελάφρυνση από κάθε είδους επιβάρυνση που έχει να κάνει με το δήμο (κατάργηση τροφείων, ελάφρυνση από συνδρομές σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες). Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν από 50 έως και 90 ευρώ τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

-- Η επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης με ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και ειδικά παιδικών σταθμών, καθώς σήμερα όλοι στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα ακατάλληλα κτίρια. Την ίδια στιγμή, δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολικής μονάδας. Είναι χαρακτηριστικό εδώ να αναφερθεί ότι ο Δήμος Πετρούπολης είναι από τους ελάχιστους που έχει πληρώσει τις καθαρίστριες των σχολείων - αποτελούν πλέον αρμοδιότητα των δήμων - καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να παίζει με τις ανάγκες των εργαζομένων.

-- Η δημιουργία ελεύθερων χώρων (πλατείες - πάρκα) και αξιοποίηση όλων των σημερινών που θα είναι προσβάσιμοι σε όλο το λαό.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 18/2/2011