17 Φεβ 2011

Σύνταξη με 40 έτη υπηρεσίας από το 2015 για στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας

Απαιτούνται 26 έτη συντάξιμης υπηρεσίας για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος

Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και το Πυροσβεστικό Σώμα φέρνει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Στις σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Αναλυτικά, το νέο καθεστώς προβλέπει:

1. Την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Όπως αναγράφεται στην εγκύκλιο η αύξηση αυτή θα είναι σταδιακή και έχει ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου 2011. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μη συνταξιοδοτούνται εάν δεν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας ή εάν δεν έχουν φτάσει στο 60ό έτος ηλικίας.
Δεδομένου ότι η σταδιακή αύξηση των ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ξεκινάει από φέτος, να σημειωθεί ότι πλέον όσοι επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να έχουν 26 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας, αντί για 24,5 χρόνια που ίσχυε πέρυσι.
Μέχρι το 2014 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης θα αυξηθούν κατά 4,5 χρόνια και θα φτάσουν στα 30,5, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2015 η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Πάντως, η αλλαγή αυτή δεν «αγγίζει» όσους στρατιωτικούς έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως την 31η Δεκεμβρίου του 2010. Γι' αυτούς, θα ισχύσουν τα προηγούμενα κριτήρια συνταξιοδότησης.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή, όσοι θεμελιώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, θα πρέπει να υπολογίσουν με νέο τρόπο τη σύνταξή τους.

Πέραν αυτών, με την εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.
Με την αλλαγή αυτή, θα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, αλλά και να προσαυξηθεί η σύνταξή τους.
Επίσης, η εγκύκλιος περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους. Μάλιστα, οι επερχόμενες αλλαγές φαίνεται ότι είναι προς όφελος των αντρών και προς το χειρότερο για τις γυναίκες. Οπως προκύπτει, καθιερώνεται ενιαίο καθεστώς στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις μπορεί να ασκηθεί πλέον και από τους δύο γονείς.
Η αλλαγή αυτή εναρμονίζεται με την κοινοτική οδηγία που θέλει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και εφαρμόζεται πλέον και στο υπόλοιπο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυξάνονται σταδιακά τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τους τρίτεκνους, προκειμένου το 2013 να φτάσουν τα 25 από 21 χρόνια που απαιτούνται φέτος.
Βέβαια, η ίδια εγκύκλιος προβλέπει την κατάργηση διαφόρων περιορισμών που έχουν να κάνουν με το ότι οι άντρες μπορούν υπό όρους να συνταξιοδοτηθούν με το ευνοϊκό καθεστώς των τριτέκνων.
πηγή : Εφημερίδα "Η Καθημερινή", 17/2/2011