12 Ιουλ 2010

Εβδομαδιαίο «κρας τεστ» στα Ταμεία

Με στοιχεία και αριθμούς οι διοικητές των ασφαλιστικών φορέων θα παρουσιάζουν την πρόοδο που έχει γίνει για την τήρηση των οικονομικών στόχων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής

Εβδομαδιαίο "έλεγχο" στα ασφαλιστικά ταμεία ξεκινά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση των οικονομικών στόχων και να αποτρέψει τη λήψη νέων μέτρων. Μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο "νοικοκύρεμα" του ασφαλιστικού συστήματος.

Γι' αυτόν τον σκοπό στις συσκέψεις που γίνονται κάθε Δευτέρα στο υπουργείο οι διοικητές των ασφαλιστικών φορέων θα πρέπει να παρουσιάζουν με στοιχεία και αριθμούς την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα αυτό.
Σημειώνεται πως μέσα στην εβδομάδα θα τελειώσει και μια σοβαρή εκκρεμότητα, καθώς θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές σε όλα τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).
Στόχος των εβδομαδιαίων ελέγχων είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν καρπούς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας (κυρίως στο φάρμακο).
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φιλοδοξεί να κερδίσει φέτος ένα δισ. ευρώ από το "συμμάζεμα" των δαπανών, ποσό που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το υπουργείο "φιλοδοξεί" μέχρι το 2014 οι απώλειες των Ταμείων από τη μαύρη εργασία να πέσουν από τα 9 στα 6 δισ. ευρώ. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως θα περιοριστούν κατά το ένα τρίτο οι δαπάνες στους κλάδους υγείας, με τα Ταμεία να γλιτώνουν περίπου 3 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 300.000 οφειλέτες να... περάσουν επιτέλους από το ταμείο και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Με αυτήν την πρωτοβουλία εκτιμάται πως μπορεί να εισπραχτεί το 1,2 από τα 12 δισ. ευρώ, που χρωστούν οι εργοδότες στους ασφαλιστικούς φορείς.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν περιορίζεται μόνο στο "καυτό" θέμα των δαπανών, αλλά επεκτείνεται και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό στον εβδομαδιαίο έλεγχο οι διοικήσεις των Ταμείων θα πρέπει να παρουσιάζουν στοιχεία για την πρόοδο που έχουν κάνει όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η αρχή θα γίνει με την παρουσίαση στοιχείων για τον χρόνο έκδοσης των συντάξεων.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 12/7/2010