12 Ιουλ 2010

40 χρόνια δουλειάς και στο Δημόσιο

Οι βασικές αλλαγές του Ασφαλιστικού για τους υπαλλήλους
Νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει το σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής νέα όρια ηλικίας:

- Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η αύξηση στο 65ο και για τις γυναίκες θα γίνει εντός της προσεχούς τριετίας.

- Το 50ό έτος για γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία). Σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται, για λόγους εξίσωσης, και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων.

- Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες είναι το όριο που θεσπίζεται και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, επομένως δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από 1/1/1983 και μετά. Και σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες (χωρίς ανήλικα) θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας.

- Εξισώνονται και τα όρια ηλικίας για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας ορίζεται στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

- Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και θεσπίζεται η 25ετία. Γι΄ αυτήν την κατηγορία η συμπλήρωση 20ετούς πλήρους υπηρεσίας που ισχύει μέχρι 31/12/2010 αυξάνεται κατά 1 έτος για όλους όσοι συμπληρώσουν 20ετία εντός του 2011. Από το 2012 και μετά προστίθενται 2 έτη κάθε χρόνο, έως ότου συμπληρωθεί ο όρος της 25ετούς προϋπηρεσίας στο Δημόσιο για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τους στρατιωτικούς με τουλάχιστον τρία παιδιά. Η 35ετία για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος εντός του 2010, καθώς και η 37ετία (χωρίς όριο ηλικίας) καταργούνται από 1/1/2011.
Η 35ετία ή 37ετία μετατρέπονται σε 40ετία με όριο ηλικίας το 60ό, όπως προβλέπεται και στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση θα γίνεται με την προσθήκη 2 χρόνων το 2011. Στη συνέχεια και για κάθε έτος θα προστίθενται 9 μήνες έως ότου συμπληρωθούν 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

Τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2011 για το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου θα τεθούν σε εφαρμογή και για τους δικαστικούς, καθώς και για το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου Κράτους από 1/1/2013. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο Δημόσιο θα ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η πρώτη αναπροσαρμογή θα αρχίσει το έτος 2021.

Τι αλλάζει σε διαδοχική και συντάξεις χηρείας

ΜΕ ΑΛΛΕΣ διατάξεις, επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα οριζόμενα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα).
Ειδικότερα:
- Καθιερώνεται από 1/1/2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

- Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ο υπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

- Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), θα υπάγονται από 1/1/2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου με εξαίρεση τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας.

- Το δικαίωμα σύνταξης επιζώντος συζύγου αποβιώσαντος συνταξιούχου πλέον υπολογίζεται ως συνάρτηση του χρόνου διάρκειας του έγγαμου βίου και της διαφοράς ηλικίας μεταξύ των συζύγων.

- Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν.
Ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 12/7/2010