12 Ιουλ 2010

Λίφτινγκ στα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων

Φόρμουλα για να ελαφρύνει τα επιπλέον 15 έτη αναζητεί η κυβέρνηση

«Δώρο» στις μητέρες ανήλικων στο Δημόσιο- οι οποίες θίγονται περισσότερο από την ανατροπή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2013- σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και από την ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν μέχρι αύριο τις προτάσεις τους όσον αφορά τη βελτίωση στη σκληρή ρύθμιση που προβλέπει αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών, από το 2011 έως το 2013. Ηδη συζητείται η πρόταση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ηλείας κ. Γιάννη Κουτσούκο να δοθεί πρόσθετη γονική άδεια με την προϋπόθεση να έχουν ακόμη ανήλικο παιδί κατά τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πιθανή είναι και η θέσπιση πλασματικού χρόνου. Για το θέμα αυτό οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι αύριο το απόγευμα και θα ανακοινωθούν την Τετάρτη αφού το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου θα συζητηθεί την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί.
Η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι 31/12/2010 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται ρητώς ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου νόμου. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και μητέρων ανηλίκων, από το 2011 έως το 2013, που απασχολούνται στο Δημόσιο, θεωρείται ακραία ανατροπή. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2010. Για τους νέους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν μετά την 1η/1/1993, έτσι ή αλλιώς, δεν αλλάζει τίποτε διότι έχουν ενιαίο όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Οριστικά από τις επερχόμενες ανατροπές δεν θίγονται και όσοι έχουν 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και έχουν προσληφθεί πριν από την 1η/1/1983. Επίσης γλιτώνουν με τα σημερινά δεδομένα (σ.σ. το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να αλλάξει την Τετάρτη και Πέμπτη που συζητείται στη Βουλή):
- Όσοι θεμελιώνουν έως τις 31/12/2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μητέρες με 15-17 έτη, μητέρες με ανήλικο και 25ετία και τρίτεκνοι με 20ετία).
- Οι πριν από το 1983 ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) με ειδικές μεταβατικές διατάξεις (εξάμηνα και έτη υπηρεσίας).
- Οι πριν από το 1983 έγγαμες με 24 έτη υπηρεσίας που έχουν θεμελιώσει σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΑ για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νομοτεχνική βελτίωση, για το ενιαίο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, όσοι υποβάλουν μέχρι 15 Οκτωβρίου 2010 αίτηση εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουν έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και 60% σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης.
Η ρύθμιση εφαρμόζεται και επί οφειλετών, οι οποίο έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α) και τηρούν τους όρους αυτής. Ο αριθμός των δόσεων φθάνει τις 36 και κατ΄ εξαίρεση τις 48 για οφειλές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Ειδικής Επιτροπής Εσόδων. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ και προκειμένου για οφειλέτες του ΟΑΕΕ μικρότερη των 100 ευρώ.

Οι 8 ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους

1 Μειώνονται οι συντάξεις έως 50% μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών όχι με βάση τον τελευταίο μισθό ή της πενταετίας που ισχύει σήμερα αλλά με βάση όλο τον εργάσιμο βίο
2 Επαναφορά του ΛΑΦΚΑ από 1.8.2010
3 Περιορίζεται και προοπτικά καταργείται η συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση
4 Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξάνονται τα χρόνια εργασίας από 35 σε 40
5 Αυξάνονται τα όρια ηλικίας ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες επιβαρύνονται ακόμη και με 15 χρόνια παραμονής στην υπηρεσία
6 Η επικουρική ασφάλιση και ιδιαίτερα στο Δημόσιο οδηγείται σε διάλυση αφού, εξαιτίας της κλοπής των αποθεματικών, του Χρηματιστηρίου, του παγώματος των προσλήψεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κανένα Ταμείο δεν θα είναι βιώσιμο και το κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα. Με τις επιλογές αυτές το ΤΠΔΥ, το ΜΤΠΥ - ήδη παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα- και το ΤΕΑΔΥ οδηγούνται σε διάλυση και οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι δημόσιοι υπάλληλοι επί 30 και 35 χρόνια είναι στον αέρα
7 Από 1/1/2011 εντάσσονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι του Δημοσίου στο ΙΚΑ
8 Οι επιπτώσεις από τις αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης θα είναι δραματικές για όλουs. Για τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα που θα δουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο, μέσα από την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ, με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με το πάγωμα και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων
ΠΗΓΗ: ΑΔΕΔΥ
Ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 12/7/2010