Το ότι δεν έχουν βγει ακόμα στο σφυρί οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί είναι παγωμένοι από το 2009. Ομως για τα ακίνητα αυτά έχουν εκδοθεί ήδη διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις
Περισσότερα από 50.000 ακίνητα βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού, από τα οποία τα 20.000 αφορούν πρώτη κατοικία.
Το ότι δεν έχουν βγει ακόμα στο σφυρί οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί είναι παγωμένοι από το 2009. Όμως για τα ακίνητα αυτά έχουν εκδοθεί ήδη διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 7μηνο 2011 από το Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδόθηκαν πάνω από 16.000 διαταγές πληρωμής, όταν πέρυσι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει σχεδόν 23.000 διαταγές πληρωμής.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν στα χέρια τους στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αναμένεται κορύφωση στα τέλη του 2012. Το ανησυχητικό είναι ότι το 40% αυτών των διαταγών πληρωμής αφορούν πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, οι διαταγές πληρωμής θα παρουσιάσουν εκρηκτική άνοδο της τάξης του 400%, το διάστημα 2008 με 2012. Για παράδειγμα οι διαταγές πληρωμής το 2008 ήταν 8.000, πέρυσι μόνο το Πρωτοδικείο Αθήνας εξέδωσε 23.000 και το 2012 θα έχουν υπερβεί τις 34.000.
4 βήματα
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μία διαδικασία πλειστηριασμού τα βήματα είναι τέσσερα:
Πρώτον:
Γίνεται -εξωδίκως- η καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Δηλαδή κάποιος δεν πληρώνει το δάνειό του και η τράπεζα τον ενημερώνει με εξώδικο ότι παύει τη σύμβαση και απαιτεί να της καταβληθεί άμεσα το ποσό οφειλής. Συνήθως σε ποσοστό 50% οι δανειολήπτες ανταποκρίνονται στην κλήση της τράπεζας και προχωρούν σε διακανονισμό και ρύθμιση της οφειλής, συχνά με "κούρεμα" του χρέους.
Δεύτερον:
Αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, η υπόθεση πάει στο δικαστήριο, το οποίο εκδίδει και τη διαταγή πληρωμής, αφού βεβαιωθεί και το ποσό οφειλής.
Τρίτον:
Συντάσσεται η κατασχετήρια έκθεση, που αφορά το κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο που πάει σε διαδικασία κατάσχεσης. Δηλαδή να βγει στο σφυρί.
Εδώ σταματάει σήμερα η όποια διαδικασία, καθώς οι πλειστηριασμοί είναι "παγωμένοι" μέχρι το τέλος του έτους.
Η τέταρτη φάση είναι να βγει το ακίνητο στον πλειστηριασμό.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κανονικά εκτελούνται τα προγράμματα πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, για ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ., χωρίς να υπάρχει και ο περιορισμός για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας.
της Έφης Καραγεώργου, από την εφημερίδα "Έθνος", 26/9/2011