1 Ιουλ 2010

Αντισυνταγματικές οι βασικές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, σχετικά με τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μπήκε για μία ακόμα ημέρα στο… μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη Τρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια είχε ήδη επεξεργαστεί τις προηγούμενες ημέρες το ασφαλιστικό, που αφορούσε και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο… «η συνύπαρξη των δύο τομέων στο ίδιο νομοσχέδιο κρίνεται αντισυνταγματική», με αποτέλεσμα τη διαβίβαση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (σ.σ. περί Δημοσίου).
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συνεδρίου έκρινε ξανά κάποιες διατάξεις του «φρέσκου» νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, ενώ ένα άρθρο χαρακτηρίστηκε «αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Ε.Σ., «αντισυνταγματική είναι η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο. Επίσης, αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ είναι η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του Δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα. Να σημειωθεί πως ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αποφασίστηκε να αναδιατυπωνθούν κι άλλες να διευκρινιστούν. Πάντως, όπως προκύπτει από δικαστικούς κύκλους, πέντε είναι οι βασικές ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της αντισυνταγματικότητας, όπως, λ.χ., η υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, καθώς και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τα ποσά των συντάξεων στο Δημόσιο και η αναπροσαρμογή τους.
του Ευθύμη Κουτσούκη, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 1/7/2010