«Οι Έλληνες αποδέχθηκαν να μειώσουν την έκταση των χωρικών τους υδάτων σε πολλά σημεία του Αιγαίου », αυτό αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ο πρώην τούρκος διπλωμάτης Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος συμμετείχε στις 36 από τις 50 διμερείς επαφές που είχαν ξεκινήσει από το 2002.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah,ο Μπολούκμπασι στο νέο του βιβλίο με τίτλο « η σκάλα του Υπουργείου Εξωτερικών» σε πολλά σημεία κάνει αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως σε αντίθεση με όσα λέγονται στις διμερείς επαφές η Τουρκία αποδέχθηκε να πάει στο Δεθνές Δικαστήριο.
« Πάντως και η Ελλάδα που τόσα χρόνια υποστήριζε πως τα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της , για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα» τονίζει ο πρώην τούρκος διπλωμάτης.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως « η Ελλάδα σε κάποια σημεία αποδέχθηκε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα αστα 12 μίλια και να παραμείνει στα 6 μίλια. Έτσι αποδείχθηκε πως τα λόγια τύπου « δεν υποχωρήσαμε από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων» δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια.» Ο Μπολούκμπασι αναφέρεται και σε δηλώσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις διμερείς επαφές. Πάντως τονίζει στο θέμα των «γκρίζων ζωνών» δεν βρέθηκε καμία λύση.
Ο πρώην τούρκος διπλωμάτης αποκαλύπτει της περιοχές που η Τουρκία ζήτησε την «παραμονή στα 6 μίλια» και η Ελλάδα απάντησε «θα μπορούσε να γίνει».
Οι περιοχές που η Ελλάδα ουσιαστικά συζήτησε για την μη επέκταση των χωρικών υδάτων , σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μπολούκμπασι είναι
-στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στις περιοχές κοντά στα παράλια της Τουρκίας.
- Ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου
- Βόρεια και νότια της Μυτιλήνης, Ψαρών και Χίου.
- Βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας.
- Στην περιοχή που ξεκινά από τη Μύκονο μέχρι την Ικαρία που επικρατεί καθεστώς ανοιχτής θαλάσσης.
- Στα περάσματα Ρόδου-Καρπάθου, Κάσου-Κρήτης και Αντικυθήρων-Κρήτης