Το Μεσοπρόθεσμο «πέθανε», καθώς ήδη το έλλειμμα εξαμήνου έφθασε στα 14,7 δισ. ευρώ με ετήσιο στόχο 17 δισ. ευρώ
Στα 6,6 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στην αγορά: Μόνος τρόπος για να πλησιάσουμε τους στόχους είναι να δοθεί και πάλι «άδεια» από τους «τροϊκανούς» να μείνουν και φέτος απλήρωτα χρέη στο εσωτερικό της χώρας
Άστοχοι πανηγυρισμοί για τα έσοδα του Ιουλίου: αυξήθηκαν οριακά επειδή έκοψαν τις επιστροφές φόρων
Σε έναν τραγέλαφο που τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια λήψης βαριών πρόσθετων μέτρων το φθινόπωρο οδηγείται η εφαρμογή του Μνημονίου, ακόμη και μετά την αναθεώρηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τους ελεγκτές της «τρόικας» άδεια για να συνεχίσει και το 2011 την ιδιότυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει στο εσωτερικό της χώρας, αφήνοντας τεράστια «φέσια» σε εργολάβους και προμηθευτές, ώστε να διατηρηθεί μια αμυδρή ελπίδα «επίτευξης» των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων.
Έγκυρες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την «τρόικα» και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ειδική άδεια... ξεχειλώματος για δεύτερη χρονιά μιας βασικής πρόβλεψης που είχε ενσωματωθεί στο αρχικό Μνημόνιο του 2010. Μιας πρόβλεψης που ήδη, με την άδεια της «τρόικας», «παρακάμφθηκε» το 2010, ώστε να παρουσιάσει η κυβέρνηση την «επιτυχία» της μείωσης του ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ, ενώ στην πραγματικότητα το έλλειμμα μειώθηκε μόνο κατά 3%.
Η υπόθεση αυτή έχει ως εξής:
• Στο αρχικό Μνημόνιο προβλεπόταν υποχρέωση της κυβέρνησης να εκμηδενίσει μέχρι το τέλος του 2010 τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου σε εργολάβους και προμηθευτές, δηλαδή να πληρώσει μέχρι το τέλος του έτους όλες τις υποχρεώσεις που έμεναν απλήρωτες για περισσότερες από 90 ημέρες και να εγγράψει αυτές τις πληρωμές ως έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τελικά αυτό δεν έγινε. Με την άδεια της «τρόικας», έμειναν στο τέλος του χρόνου απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη, που αν είχαν προστεθεί στο έλλειμμα, όπως προβλεπόταν αρχικά, θα το εκτίνασσαν ανοδικά περίπου κατά 2% του ΑΕΠ. Με αυτήν τη λογιστική «αλχημεία», την οποία βεβαίως πλήρωσε ακριβά το κομμάτι της αγοράς που συναλλάσσεται με το Δημόσιο και, ευρύτερα, η πραγματική οικονομία, «μαγειρεύτηκε» το έλλειμμα του 2010, ώστε να μείνει σχετικά κοντά στους στόχους, αλλά παρά ταύτα οι αποκλίσεις ήταν τόσο σημαντικές, που χρειάσθηκαν, ως γνωστόν, τρία διαδοχικά «πακέτα» πρόσθετων μέτρων από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να διορθωθούν οι αποκλίσεις.
• Όμως, το πρόβλημα της αδυναμίας εκπλήρωσης των στόχων παραμένει άλυτο και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» κυβέρνησης και «τρόικας» στους άλλους δύο ελέγχους που μένουν ως το τέλος του έτους: Το α' εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, το έλλειμμα πλησίασε τα 14,7 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, ήδη από τους πρώτους έξι μήνες φθάσαμε πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο για το έλλειμμα (περίπου 17 δισ. ευρώ). Έτσι, όποια και αν είναι η απόδοση των νέων μέτρων του καλοκαιριού, που θα αρχίσουν να αυξάνουν τα έσοδα μέσα στο φθινόπωρο, είναι μαθηματικά αδύνατο να εκπληρωθεί ο στόχος των 17 δισ. ευρώ, που όμως παραμένει δεσμευτικός για την κυβέρνηση.
• Το πρόβλημα θα ήταν εντελώς εκτός ελέγχου, αν η κυβέρνηση δεν συνέχιζε και το 2011 την πρακτική της άτυπης εσωτερικής στάσης πληρωμών: τα «φέσια» του α΄ εξαμήνου ξεπέρασαν τα 6,6 δισ. ευρώ και αν είχαν εξοφληθεί και προστεθεί στο έλλειμμα, όπως κανονικά υποχρεούται να κάνει η κυβέρνηση, θα το είχαν ήδη εκτινάξει στα 21,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 4,3 δισ. ευρώ πάνω από τον ετήσιο στόχο!
• Προκειμένου να ξεπερασθεί αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την «τρόικα» για δεύτερη χρονιά να «κάνει στραβά μάτια» σε αυτά τα φέσια, που είχε αναλάβει την υποχρέωση να εκμηδενίσει εντός του 2011. Έτσι, αναμένεται ότι και στο κλείσιμο αυτού του προϋπολογισμού θα μείνουν τεράστια ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου σε προμηθευτές και εργολάβους, ώστε να εξωραϊσθεί το έλλειμμα εις βάρος της αγοράς.
• Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η πίεση για μέτρα θα εκτονωθεί εντελώς: σε αυτήν τη φάση η «τρόικα» επιμένει να δει επιτέλους κατατεθειμένο στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και απαιτεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Σεπτέμβριο, ώστε να «τσεκουρωθούν» ακόμη περισσότερο οι αποδοχές στο Δημόσιο. Επιπλέον, πιέζει για μαζικές απολύσεις από καταργούμενους φορείς και οργανισμούς και ίσως προς την κατεύθυνση αυτή να υπάρξουν εκπλήξεις. Σίγουρα δε στον έλεγχο για την καταβολή της έβδομης δόσης θα απαιτήσει διορθωτικά μέτρα ευρείας κλίμακας, αν η απόδοση των πρόσφατων μέτρων δεν είναι η αναμενόμενη. Το μεγάλο ερώτημα, που υπόκειται σε πολιτική διαπραγμάτευση, είναι αν η «τρόικα» θα επιμείνει για πρόσθετα μέτρα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, συνδέοντας τη λήψη τους με την εκταμίευση της έκτης δόσης. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση πανηγύρισε παραπλανητικά τις τελευταίες ημέρες τη μεγάλη... επιτυχία της αύξησης των εσόδων κατά 3% τον Ιούλιο. «Διαψεύδεται ο βασικός ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι δεν πετύχαμε ούτε έναν στόχο», έλεγε με μάλλον άστοχη χιουμοριστική διάθεση ο Π. Οικονόμου στη Βουλή. Όμως, και αυτή η «επιτυχία» οφείλεται όχι στην αφύπνιση των μηχανισμών, ή την ευρωστία της οικονομίας, αλλά στο τέχνασμα της «μεταχρονολόγησης» των επιστροφών φόρου, οι οποίες μεταφέρθηκαν από τα τέλη Ιουλίου στον Αύγουστο.
Με αυτές τις επιστροφές, αντί της αύξησης κατά 3% θα εμφανιζόταν νέα σοβαρή μείωση, αλλά αυτά φαίνεται ότι είναι «ψιλά γράμματα» για μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε μόνιμο εργαλείο οικονομικής πολιτικής τις στάσεις πληρωμών στους υπηκόους της...
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 7/8/2011