6 Ιουλ 2010

Ο «χάρτης» για τα νέα όρια ηλικίας

Ποιοι γλιτώνουν το 65ο
Όλα τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με πίνακες - για τα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικόπαρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».
Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας (αφορά όλα τα Ταμεία εκτός Δημοσίου) αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για το συνταξιοδοτικό καθεστώς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας.


Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας- εκτός από την ανατροπή στον χρόνο υπολογισμού της σύνταξης- σταδιακά από το 2011 όλα τα όρια συνταξιοδότησης εξωθούνται προς το 60ό ή 65ο έτος της ηλικίας. Στο 60ό θα δίδονται πλήρεις συντάξεις με 40 έτη ασφάλισης ή μειωμένη σύνταξη όταν δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα έτη ασφάλισης. Το 65ο παραμένει ως γενικό όριο συνταξιοδότησης. Διευκρινίζεται ότι θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ σημαίνει η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του παιδιού, και η ασφαλισμένη περιμένει για συνταξιοδότηση την προβλεπόμενη ηλικία.
Απαραίτητες είναι και οι παρακάτω διευκρινίσεις που γίνονται με τη συνεργασία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ. Θανάση Τσακανίκα:
Οι έγγαμες γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο έως τις 31-12-1982 έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή ανεξάρτητα αν η ασφαλισμένη έχει παιδιά, θα συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει 24,5 συντάξιμα έτη από τα οποία τα 17,5 να έχουν διανυθεί στο Δημόσιο.
Μητέρες ανηλίκων προσληφθείσες πριν από το 1983, οι οποίες κατά τη συμπλήρωση των 15 ετών υπηρεσίας είχαν ανήλικο παιδί και έχουν συμπληρώσει 24,5 έτη ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Γυναίκες στο Δημόσιο προσληφθείσες έως 31.12.1982 μπορεί να λάβουν τη σύνταξη τους στο 60ό έτος της ηλικίας τους με 15ετία (σ.σ.: οι άνδρες με 15ετία στο 65ο έτος).
Όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 (Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.λπ.) δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης. Ασφαλισμένοι πριν από το 1983
Σε όσα Ταμεία προβλέπεται συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, το δικαίωμα αυτό διατηρείται αφού έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ). Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούνται τα όρια που προβλέπονται και για τους, μετά την 1.1.1983, ασφαλισμένους. Υπάρχει βέβαια και εδώ ο περιορισμός του συντελεστή αναπλήρωσης της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης στο 2% από 1.1.2013.
Για τα 10.500 ένσημα (ΙΚΑ- άνδρες και γυναίκες): Στο 58ο έτος ηλικίας με 10.500 το 2010, στα 10.800 στο 58ο το 2011, στα 11.100 στο 59ο το 2012, στα 11.400 στο 60ό το 2013, στα 11.700 στο 60ό το 2014 και στα 12.000 στο 60ό το 2015.
Για τις μητέρες ανηλίκων ΙΚΑ: Το έτος 2010 με 5.500 ένσημα στα 55 για πλήρη και στα 50 για μειωμένη. Το 2011 με 5.500 στα 57 πλήρη και στα 52 μειωμένη. Το 2012 στα 60 και στα 55. Τo 2013 στα 65 και 60. Προϋπόθεση να έχει η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικο όταν είναι 50 ετών. Διευκρινίζεται ότι για τη θεμελίωση των ενδιάμεσων ορίων κατά τη διετία 2011-2012 απαραίτητες είναι οι προϋποθέσεις της προϋπηρεσίας και της ηλικίας του παιδιού χωρίς να προσμετράται η ηλικία της μητέρας.
Οι μητέρες ανηλίκων των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, Εθνική Ασφαλιστική) και στο Ταμείο Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ), ασφαλισμένες έως 31-12-1992 και οι οποίες έχουν στο τέλος του τρέχοντος έτους 25ετία και ανήλικο παιδί, παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 50.
Ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη

Καμπανάκι για συντάξεις και απολύσεις από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη

ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ για την προστασία των συνταξιούχων που χάνουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, εργαζομένων άνω των 55 ετών που κινδυνεύουν με απόλυση, αλλά και κάτω των 25 που θα λαμβάνουν λιγότερο από τον κατώτατο μισθό, εισηγείται η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το Ασφαλιστικό που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το κράτος εγγυάται και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ θέτει και θέμα αντισυνταγματικότητας, επισημαίνοντας ότι το ύψος των συντάξεων μπορεί να καθορίζεται μόνο με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.
Για τους συνταξιούχους και επιδοματούχους του Δημοσίου στην έκθεση επισημαίνεται ότι απαιτείται, πέραν της ύπαρξης δημόσιας ωφέλειας (από τις περικοπές), «η θέσπιση άλλων παροχών ή πλεονεκτημάτων που αντισταθμίζουν την περιουσιακή απώλεια»παρέμβαση που υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων χωρίς να δίνει κάτι ως αντιστάθμισμα.
Για τους 55άρηδες που κινδυνεύουν με απόλυση, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δείχνει σαφέστατα πως έτσι όπως έχει διατυπωθεί η διάταξη μπορεί να οδηγήσει σε πογκρόμ κατά των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Αναφέρει συγκεκριμένα: «επί του άρθρου 75 παρ. 1 επιδιώκεται να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών των οποίων πρόκειται να καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας, και στις περιπτώσεις αυτές ο αριθμός αυτών των εργαζομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των απολυόμενων» ενώ τονίζει πως χρειάζεται να διευκρινισθεί επί ποίων ακριβώς καταγγελιών θα υπολογιστεί το ποσοστό αυτό. Ακόμα χτυπάει καμπανάκι γιατί όπως είναι διατυπωμένος ο προς ψήφιση νόμος ανοίγει το παράθυρο για απολύσεις ηλικιωμένων άνω των 55 όλων των ειδικοτήτων σε μια επιχείρηση (ή θα είναι το 10% για κάθε ειδικότητα;).

Απόφαση - ασπίδα διατάσσει την επαναπρόσληψη συμβασιούχου

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ για τη δικαστική προστασία των απολυθέντων συμβασιούχων χαράζει με απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνοντας εργαζόμενη στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ).
Το δικαστήριο υποχρεώνει τον Οργανισμό να δέχεται σε βάθος χρόνου τις υπηρεσίες της συμβασιούχου και συγκεκριμένα μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο Αθηνών. Μάλιστα σε περίπτωση που η διοίκηση του Οργανισμού αρνηθεί να την επαναπροσλάβει, απειλείται με χρηματική ποινή 200 ευρώ για κάθε μέρα παράβασης της δικαστικής απόφασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργαζόμενη είχε καταθέσει την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων από το 2008 μετά την απόλυσή της, ενώ η απόφαση εκδόθηκε προ ημερών. Το επόμενο δικαστικό βήμα είναι η συζήτηση της κύριας αγωγής που έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2011, ενώ με βάση τον χρόνο που απαιτείται για τις εργασιακές ρυθμίσεις σε δικαστικό επίπεδο η υπόθεση δεν αναμένεται να κριθεί από το Εφετείο πριν από το 2014 (!), όπως εκτιμούν και νομικοί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τότε η συμβασιούχος θα μπορεί και με τη «δικαστική βούλα» να εργάζεται κανονικά και να πληρώνεται. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η αιτούσα κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού, ενώ για την έκδοση της απόφασής του συνυπολόγισε τα σημαντικά προβλήματα υγείας και οικονομικής διαβίωσης που αντιμετωπίζει μετά την απόλυσή της.
Εφημερίδα "Τα Νέα", 6/7/2010