6 Ιουλ 2010

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό

Εγγυήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων

Στην εξαντλητική κριτική των κοινωνικών φορέων τίθενται οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ την Πέμπτη, ημέρα ψήφισής του στη Βουλή, κορυφώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων με τη νέα γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος μιλώντας στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ενώ του ασκήθηκε δριμεία κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη δέσμευσης της κυβέρνησης ότι θα εγγυάται τις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις, κάτι που τελικώς ανέλαβε ο κ. Λοβέρδος και πρόκειται να το φέρει σήμερα στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ με επιστολή προς τον υπουργό ζητεί να ισχύσει και για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ προ του 1983 το ίδιο καθεστώς με όλα τα άλλα Ταμεία, δηλαδή συνταξιοδότηση στα 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
Οξύτατη ήταν η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος , ο οποίος υπογράμμισε πως «από τους χειρισμούς του Ασφαλιστικού φάνηκε ότι η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας στην τρόικα».
«Το νομοσχέδιο σε πολύ μεγάλο βαθμό αγνοεί τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει στη γνωμοδότησή της η ΟΚΕ. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ γίνεται για την πλειονότητα των ασφαλισμένων το σημαντικότερο κομμάτι της σύνταξης, ενώ στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν διευκρινίζεται κατά πόσο οι δικαιούχοι της βασικής σύνταξης θα απολαμβάνουν παροχές υγείας.
Επισημαίνει ακόμη ότι με τις αλλαγές στα όρια ηλικίας έρχονται δραστικές παρεμβάσεις στις ώριμες προσδοκίες των ασφαλισμένων. Οι «βίαιες ανατροπές» εκτιμάται ότι «αλλάζουν τον προγραμματισμό των ασφαλισμένων και κατ΄ επέκταση πλήττουν την αξιοπιστία της κοινωνικής ασφάλισης».
Όσον αφορά τα εργασιακά, η ΟΚΕ εκτιμά ότι «οι διατάξεις επιβαρύνουν μονομερώς τους εργαζομένους, περιορίζοντας τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα» και εκτιμά ότι «δεν θα συμβάλουν τελικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Στο μεταξύ χθες η ΓΣΕΕ με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας ζητεί να επεκταθούν και στο ΙΚΑ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Σημειώνεται ότι στο δημόσιο και στην πλειονότητα των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων όσοι ασφαλίστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983 αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ηλικίας. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις επερχόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας.
Αντιθέτως στο ΙΚΑ η «έξοδος» με 35ετία γίνεται σήμερα σε ηλικία 58 ετών, ενώ με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ως το 2015 θα απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του 60ού έτους.
Ρεπορτάζ του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 6/7/2010