6 Ιουλ 2010

«Κατηγορώ» για Ασφαλιστικό - Εργασιακό

Πυρά από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία έκανε λόγο για σχέδιο νόμου που αγνοεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αρχές που πρέπει να διέπουν το σύστημα. Η ΓΣΕΕ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για όσους ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ πριν από το 1983

Καταιγισμό πυρών δέχεται η κυβέρνηση για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες εξέφρασε χθες σοβαρές ενστάσεις και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο ζητεί να υπάρξει μέριμνα για όσους ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ πριν από το 1983.
Ενδεικτικό της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση είναι πως χθες ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που «μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε κοινωνική ανασφάλεια».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή επεσήμανε πως «δεν είχαμε μόνο μία οικονομική συμφωνία με την τρόικα, αλλά είχαμε και εκχώρηση μεγάλου τμήματος της πολιτικής εξουσίας. Αυτό φάνηκε και από το Ασφαλιστικό».
Στη γνωμοδότησή της η ΟΚΕ ασκεί κριτική σε καίρια σημεία του νομοσχεδίου, που αφορούν τις συντάξεις, τα όρια ηλικίας αλλά και το νέο εργασιακό τοπίο (για το οποίο υπάρχουν ωστόσο έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της επιτροπής και δεν υπήρξε ενιαία γραμμή).
«Το σχέδιο νόμου σε πολύ μεγάλο βαθμό αγνοεί τις βασικές αρχές, που πρέπει να διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα» σημειώνει η επιτροπή, που μεταξύ άλλων επισημαίνει:
Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ γίνεται για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων το σημαντικότερο κομμάτι της σύνταξης. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν οι δικαιούχοι της βασικής σύνταξης θα απολαμβάνουν παροχές υγείας.
Το κράτος αποποιείται την ευθύνη του για την αναλογική και την επικουρική σύνταξη. Δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί αν δεν υπάρχουν στα Ταμεία τα αναγκαία ποσά για την καταβολή των συντάξεων. Το γεγονός αυτό «προκαλεί εύλογα τον φόβο σχετικά με το μέλλον των συνταξιοδοτικών παροχών σε περίπτωση που Ταμεία δεν έχουν την απαραίτητη χρηματοδότησή τους.
Οι διαπιστώσεις αυτές είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλη φτώχεια στους ηλικιωμένους και να κλονίσουν την κοινωνική ειρήνη.
Με τις αλλαγές στα όρια ηλικίας έρχονται δραστικές παρεμβάσεις στις ώριμες προσδοκίες των ασφαλισμένων. Οι «βίαιες ανατροπές» εκτιμάται πως «πλήττουν την αξιοπιστία της κοινωνικής ασφάλισης».
Όσον αφορά τα εργασιακά, η ΟΚΕ εκτιμά πως «οι διατάξεις επιβαρύνουν μονομερώς τους εργαζόμενους, περιορίζοντας συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα» και εκτιμά ότι «δεν θα συμβάλουν τελικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Ωστόσο αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας και για το θέμα αυτό δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση, καθώς εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της επιτροπής.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξε ένταση μεταξύ του προέδρου της ΟΚΕ και εκπροσώπων του ΣΕΒ για το θέμα της μεσολάβησης, καθώς ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπερασπίστηκε τον σημαντικό ρόλο του ΟΜΕΔ.
Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ με επιστολή της στον Ανδρέα Λοβέρδο ζητεί να επεκταθούν και στο ΙΚΑ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Σημειώνεται πως στο Δημόσιο και στην πλειονότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσοι ασφαλίστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983 αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις επερχόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας. Αντιθέτως, στο ΙΚΑ η «έξοδος» με 35ετία γίνεται σήμερα σε ηλικία 58 ετών, ενώ με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέχρι το 2015 θα απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του 60ού έτους.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ THΣ ΒΟΥΛΗΣ
Άναψε «πράσινο» για τα περισσότερα άρθρα


Με επισημάνσεις ήσσονος σημασίας και ευθυγραμμιζόμενη με τα περισσότερα άρθρα-φωτιά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τον ιδιωτικό τομέα, όπως οι περικοπές των συντάξεων και οι ενοποιήσεις των Ταμείων, δημοσιοποιήθηκε χθες η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται παρέχουν ένα ακόμη «όπλο» στην κυβέρνηση εν όψει της σημερινής έναρξης της συζήτησης επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και αντίστοιχα στερεί από την αντιπολίτευση τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων άρθρων, τα οποία υπεδείκνυε πρόσφατα στην αντίστοιχη έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Συγκεκριμένα για τις επικείμενες περικοπές των συντάξεων αναφέρει ότι «δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης να μεταβάλλει για το μέλλον το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως δε το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, εν όψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών», δίνοντας με τον τρόπο αυτό το «πράσινο φως» για τις περικοπές των συντάξεων.
Σε άλλη παράγραφο σχετικά με τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, η έκθεση επικαλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο δεν θέτει για τη συγκεκριμένη διάταξη θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού -όπως υποστηρίζει η έκθεση- «η χωρίς αποζημίωση αφαίρεση της περιουσίας των ασφαλιστικών αυτών οργανισμών, που έχει σχηματιστεί από εισφορές των ασφαλισμένων, δεν αντίκειται στις Συνταγματικές Διατάξεις, καθώς, ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου -οι συγκεκριμένοι οργανισμοί- δεν αποτελούν φορείς ατομικού δικαιώματος ιδιοκτησίας».
Οι επιμέρους ενστάσεις αφορούν την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης για την οποία επισημαίνεται ότι για τους συνταγματικούς λόγους περί ισότητας και αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, θα πρέπει η ρύθμιση να συνοδεύεται από «τη θέσπιση άλλων υπέρ των δικαιούχων παροχών ή πλεονεκτημάτων που αντισταθμίζουν την περιουσιακή απώλεια».
Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις σημειώνεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις του κράτους και μάλιστα επ’ αυτού προτείνεται να περιληφθεί στη συγκεκριμένη διάταξη το ρήμα «εξασφαλίζεται». Στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου προτείνονται επίσης νομοτεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις στις ρυθμίσεις του εργασιακού σχετικά με το θέμα της διαιτησίας, όπως επίσης και για τις ιδιαίτερα χαμηλές και μειωμένες σε σχέση με το σημερινό καθεστώς αμοιβές των κάτω των 25 ετών νεοεισερχομένων στην εργασία, αλλά και αποσαφήνιση επί του ποσοστού απολύσεων των εργαζομένων οι οποίοι υπερβαίνουν το 55ο έτος.
του Γιώργου Πίκουλα

«Πράσινη Βίβλος» από Κομισιόν
Απαραίτητη η αύξηση των ορίων


Τη γενική αύξηση σε όλες τις κοινοτικές χώρες των ορίων ηλικίας εξόδου στη σύνταξη υποστηρίζει η Κομισιόν, με επιχείρημα τον φόβο της έκρηξης των συνταξιοδοτικών συστημάτων αλλά και την ανάγκη ανακούφισης των δημοσίων οικονομικών των κρατών-μελών.
Την άποψη αυτή υποστηρίζει η Κομισιόν σε μια «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις, που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα αύριο.
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος», γράφει η Κομισιόν σε αυτή τη «Βίβλο» της, «ώστε ο καιρός που περνάει κανείς στη σύνταξη (σ.σ.: ως συνταξιούχος) να μη συνεχίσει να αυξάνει σε σύγκριση με τον χρόνο που περνάει κανείς ως εργαζόμενος. Κι αυτό θα βοηθούσε πολύ στη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων των ευρωπαϊκών χωρών που βασίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή οι συντάξεις πληρώνονται στους συνταξιούχους από τις κρατήσεις που γίνονται στους μισθούς των εργαζομένων». «Αυτό σημαίνει», γράφει η Επιτροπή, «την παράταση του χρόνου εργασίας πριν από την έξοδο κάποιου στη σύνταξη».
Η Κομισιόν προτείνει στη «Βίβλο» της:
Την προσαρμογή της ηλικίας εξόδου στη σύνταξη με τις διαπιστωμένες εξελίξεις ως προς τον προσδόκιμο χρόνο ζωής.
Την αύξηση των ετών ασφαλιστικών εισφορών κάθε εργαζομένου.
Την πρόβλεψη της σταδιακής μετάβασης ενός εργαζομένου στη σύνταξη, δηλαδή όσο αυξάνεται η ηλικία του τόσο πιο «ελαφρά» θα πρέπει να είναι η εργασία που του ανατίθεται.
του Γ. Δαράτου
Εφημερίδα "Έθνος", 6/7/2010