8 Απρ 2010

Προβληματισμός για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης

Κερδίζει έδαφος η πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος

Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο του υπουργείου Εργασίας καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ηγεσία του υπουργείου πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να καταλήξει στο σύστημα που θα εφαρμοστεί από την 1.1.2018. Χθες ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης (φωτογραφία) και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου είχαν τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό κ. Α. Λοβέρδο , ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, ενώ σήμερα το θέμα αυτό αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον νέας σύσκεψης μεταξύ των επικεφαλής του υπουργείου αλλά και των διοικητών των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων.
Η πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος, έτσι ώστε να μην υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί και ραγδαίες αλλαγές στους άμεσα συνταξιοδοτουμένους, φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ωστόσο στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να αφορά και τμήμα των ετών ασφάλισης προ του 2018.
Συγκεκριμένα από το έτος εφαρμογής της ρύθμισης- δηλαδή το 2018- ως βάση υπολογισμού της σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα λαμβάνονται τα τελευταία δέκα έτη. Ωστόσο, για να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών, τα μισά χρόνια ασφάλισης θα υπολογίζονται με το σημερινό καθεστώς και τα άλλα μισά με το νέο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα ακολουθήσει το εξής σύστημα: Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνει με βάση την τελευταία δεκαετία. Τα πρώτα πέντε χρόνια της δεκαετίας- δηλαδή από το 2008 ως και το 2012- θα υπολογίζονται με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια- δηλαδή από το 2013 ως και το 2017- θα υπολογίζονται με το νέο καθεστώς. Δηλαδή θα προβλέπεται η χορήγηση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με την ανταποδοτική.
Το άλλο σημείο που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αφορά τους συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης από το 2018. Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία προβλέπουν οι συντελεστές να ξεκινούν από τα 15 έτη ασφάλισης και να καταλήγουν στα 40 έτη, κλιμακούμενοι ανά πενταετία. Η βασική σύνταξη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αλλά και οι ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, από το 2018 αναμένεται να αυξηθεί από 4,5% σε 6% το ποσοστό μείωσης της σύνταξης για κάθε έτος πρόωρης «εξόδου» από τον δημόσιο τομέα.

Εξόφλησε οφειλές ο ΟΑΕΕ
Στο μεταξύ χθες το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) ανακοίνωσε ότι εξόφλησε τις οφειλές των προηγούμενων μηνών προς τα φαρμακεία, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες δεν εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τη Μεγάλη Πέμπτη κατέβαλε το ποσό των 23.833.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στις οφειλές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2009. Χθες κατέβαλε ποσό 2.890.000 ευρώ και ως την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στις οφειλές του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, εξοφλώντας έτσι πλήρως τις υποχρεώσεις του.
Η διοίκηση του Οργανισμού «αναγνωρίζει την καθυστέρηση που υπήρξε ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών της και η οποία οφείλεται στην άμεση ανάγκη έγκαιρης καταβολήςτου δώρου Πάσχα και των συντάξεων Απριλίουστους συνταξιούχους του Οργανισμού. Ωστόσο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση μερίδας του κλάδου των φαρμακοποιώννα αρνηθούν την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του Οργανισμού μας την περίοδο του Πάσχα, τη στιγμή που ο ΟΑΕΕ ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντί τους».
του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 8/4/2010