7 Απρ 2010

Μονόδρομος η ρευστοποίηση περιουσίας για τα Ταμεία

Σε τροχιά ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των παροχών στους ασφαλισμένους θα κινηθούν αργά ή γρήγορα τα ασφαλιστικά Ταμεία, με ή χωρίς την κάλυψη της ομπρέλας που επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Εργασίας μεταφέροντας την εποπτεία των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επανασχεδιάζεται ο βασικός κορμός του ασφαλιστικού συστήματος, βάσει του οποίου θα χορηγούνται χαμηλότερες συντάξεις μετά το 2018, και τα Ταμεία Υγείας εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας να εξυπηρετήσουν πάγιες ανάγκες των ασφαλισμένων τους. Ενδεικτική των προβλημάτων είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ, τον φορέα στον οποίο ενοποιήθηκαν με το νόμο 3655/08 τα Ταμεία υγείας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ) των εργαζομένων στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ). Ήδη έχει καθυστερήσει η ανανέωση των νέων συμβάσεων που πρέπει να υπογράψουν οι γιατροί που συνεργάζονται με το Ταμείο και όλα δείχνουν ότι ξεκινάει ένας νέος κύκλος προβλημάτων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο, το οποίο διαθέτει αποθεματικά περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ (από τους πόρους κυρίως των τραπεζικών φορέων που συγχωνεύτηκαν), καλύπτει περίπου 500.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους.
Πάντως, η ανάγκη εξασφάλισης πόρων για τα Ταμεία εντός του 2010 αποδεικνύεται ένα πολύ δύσκολο καθήκον για το υπουργείο Εργασίας που δεν μπορεί ακόμη να συγχρονιστεί με το Υγείας για τη δρομολόγηση της περίφημης ενοποίησης των κλάδων υγείας και την εξασφάλιση ενιαίας διαδικασίας προμηθειών. Αγνωστο παραμένει τι πρόκειται να γίνει στα επικουρικά Ταμεία, για τα οποία μάλλον επιφυλάσσονται αναδιατάξεις σε έναν δεύτερο κύκλο μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων.
Σε ό, τι αφορά το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαβούλευσης μέσω του Διαδικτύου έως και τις 16 Απριλίου. Ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν τον καθορισμό του ύψους της βασικής σύνταξης, των συντελεστών που θα προσδιορίζουν τον βαθμό ανταποδοτικότητας εισφορών - συντάξεων, καθώς και ο ακριβής χρόνος μετάβασης στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Καθώς οι περισσότεροι από τους βασικούς άξονες των αλλαγών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, τώρα το ενδιαφέρον για τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Εργασίας στρέφεται στο πώς θα γίνει η οργανική πλέον ενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και του διαφορετικού ύψους παροχών που προσφέρουν τα Ταμεία, έστω και αν έχουν ενοποιηθεί διοικητικά στους μεγάλους σχηματισμούς με τον νόμο Πετραλιά. Σε αυτόν τον τομέα η ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται να έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη.
της Χριστίνας Κοψίνη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 7/4/2010