24 Ιαν 2010

Ποινολόγια σε όρια ηλικίας των ανδρών

Μετά τις γυναίκες, οι οποίες αναμένουν την... ποινή τους στα όρια ηλικίας, σειρά παίρνουν οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα υποστούν δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Παράλληλα οι στρατιωτικοί θα καλούνται στα... μετόπισθεν για να μη βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη.

Οι μισθωτοί, οι οποίοι, σαν εύκολα φορολογικά υποζύγια, σηκώνουν το βάρος της μείωσης των ελλειμμάτων, καλούνται τώρα να σηκώσουν «έξτρα» βάρη και στο ασφαλιστικό. Στόχος είναι να υπάρξει, μεσοπρόθεσμα, περιορισμός των κρατικών δαπανών για συντάξεις και έτσι να καταστεί εφικτός ο στόχος για έλεγχο του ελλείμματος και αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Με αυτά τα δεδομένα, το επόμενο δίμηνο:

1 Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας των γυναικών δημόσιων υπαλλήλων έως και 17 έτη σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανάγκη ενιαίων συνταξιοδοτικών ορίων ανδρών και γυναικών. Η πρόταση για υπαγωγή των δημόσιων υπαλλήλων στην ασφάλιση του ΙΚΑ δεν συγκεντρώνει την αποδοχή της ΑΔΕΔΥ και των παρατάξεων της αριστεράς.

2 Οι άνδρες -όπως και οι γυναίκες- δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα χάσουν το προνόμιο συνταξιοδότησης με 20 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας όταν έχουν τρία παιδιά. Θα προβλεφθεί όριο ηλικίας τουλάχιστον το 56ο έτος για όσους έχουν την επιμέλεια των παιδιών.

3 Προωθείται περικοπή των συντάξεων πέραν των 850 ευρώ έως και 70% σε όσους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους αναλάβουν εργασία μετά τη συνταξιοδότησή τους. Το μέτρο ισχύει στον ιδιωτικό τομέα από το 1997 (και αναστολή της σύνταξης για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών), αλλά είχαν εξαιρεθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εκτός και αν αναλάμβαναν εργασία εκ νέου στο Δημόσιο -το οποίο δεν μπορεί να δίνει ταυτόχρονα σύνταξη και μισθό.

4 Θα καταργηθεί η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης των στρατιωτικών και αστυνομικών. Αν και στο θέμα εμπλέκονται τα υπουργεία Αμυνας, Οικονομικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, εξετάζεται αφ' ενός η συνέχιση της απασχόλησης των στρατιωτικών και μετά την προαγωγή νεότερων αξιωματικών και αφ' ετέρου η απασχόληση σε ήπιες θέσεις των ενστόλων εκείνων που αποσύρονται από την «πρώτη γραμμή». Ως χρονικό όριο για «μετάθεση στα μετόπισθεν» αναμένεται να τεθεί το σημερινό (ισχύον ευνοϊκό) όριο για συνταξιοδότηση. Το μέτρο αυτό αναμένεται να «πιάσει» άνω των 15.000 αστυνομικών και 20.000 στρατιωτικών.
του Χρήστου Μέγα, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 24/1/2010