25 Ιαν 2010

Δεν χρειάζεται πάνω από 2.000 € ο δημ. υπάλληλος!

ΟΡΟΦΗ «ΑΝΕΚΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ» ΒΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στα 2.000 ευρώ τοποθετεί το οικονομικό επιτελείο το όριο της «ανεκτής διαβίωσης» και πέραν αυτού ετοιμάζεται να κόψει επιδόματα και εισοδηματικές αυξήσεις.
Το πρώτο κύμα αντίδρασης των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, που διαπιστώνουν ξαφνικά πως οι αποδοχές τους έχουν αναχθεί σε πρωτεύον ζήτημα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, φαίνεται να ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μετά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών (ΟΣΥΟ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΟΤΥΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) σήμερα αναμένεται η απάντησή τους. Ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων ξεκινάει στις 10 Φεβρουαρίου, με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου εργαζομένων στις εφορίες Αττικής και Κυκλάδων.
Οι εξελίξεις προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο, το οποίο σε κάθε περίπτωση απεύχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και αναζητεί τη φόρμουλα εκείνη που θα τις κατευνάσει, καθώς οι εργαζόμενοι υπολογίζουν τις απώλειες μέχρι και 500 ευρώ τον μήνα. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου σημείωνε στην «Ε» πως το όριο της ανεκτής διαβίωσης τοποθετείται στα 2.000 ευρώ, συνολικές καθαρές μηνιαίες αποδοχές. Και διευκρίνιζε πως πέραν αυτού του ποσού θα επιβληθεί:
1ον Περικοπή των επιδομάτων που απολαμβάνουν διάφορες ομάδες. Οι επιτελείς του υπουργείου προβληματίζονται από τα επιχειρήματα των εργαζομένων που υπεραμύνονται «μιας πολιτικής για όλους», χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, προκειμένου να αποδεχθούν τις περικοπές, θέτοντας υπό συζήτηση το χρονικό εύρος αυτών, καθώς σε καμία περίπτωση δεν συζητούν μόνιμη πολιτική.

Οι αποσπασμένοι στα γραφεία υπουργών

Δεν μπορεί, επί παραδείγματι, οι αποσπασμένοι στα γραφεία των υπουργών να συνεχίζουν να παίρνουν τα οδοιπορικά των 450 ευρώ, τονίζουν οι συνδικαλιστές, αναρωτώμενοι ακόμη και με πιο σκεπτικό δόθηκαν αυτά. Οπως δεν μπορεί η κυβέρνηση να συζητά για περικοπές, όταν δεν έχει αγγίξει καν το κονδύλι των υπερωριών ή των επιδομάτων που παίρνουν διάφορες ευνοημένες ομάδες, όπως οι διπλωματικοί και οι στρατιωτικοί. Οι τελευταίοι μάλιστα, όπως μας ανέφερε αρμόδιος παράγοντας, εισπράττουν επίδομα τροφής όταν είναι τοις πάσοις γνωστό ότι τρώνε εντός υπηρεσίας. Από τα κονδύλια του Προϋπολογισμού φαίνεται ότι σε ελάχιστα επιδόματα έχουμε περικοπή κονδυλίων στο σύνολό τους (βλ. πίνακα).
Παράγοντες του υπουργείου τονίζουν πως δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να παίρνουν επιδόματα ακόμη και 2.000 ευρώ τον μήνα ή να εισπράττουν έξοδα κίνησης κοντά στα 220 ευρώ, επίσης τον μήνα. Η απάντηση των εργαζομένων είναι πως αν θέλουν να βάλουν χέρι στα επιδόματα, τότε να περάσουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το ενιαίο μισθολόγιο, αντιπαραθέτοντας το χαμηλό ύψος των βασικών μισθών και τις πολιτικές των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης που ακολούθησαν την αντισταθμιστική πολιτική των επιδομάτων.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Φ. Σαχινίδη το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η συζήτηση επί των εισοδηματικών «μπορεί να συνδυαστεί με την εκκίνηση του ευρύτερου σχεδιασμού για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο εμείς το συνδυάζουμε με τη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών των μισθών στο Δημόσιο», τονίζοντας πως «όλα αυτά θα επιτρέψουν μια ουσιαστική συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υλοποίησής του το 2011.
Φαίνεται λοιπόν να ανατρέπεται η αρχική εισήγηση για κόψιμο 5% σε επιδόματα μέχρι 300 ευρώ το μήνα, 8% για 300-800 ευρώ και 15% για άνω 800 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο άρχισε να τοποθετεί τον πήχη στα 2.000 ευρώ και για τα επιδόματα, σημειώνοντας πως πάνω από το ποσό αυτό (συνολικές καθαρές μηνιαίες αποδοχές) θα κοπούν σε κάθε περίπτωση, ενώ το συζητάει για τα χαμηλότερου ύψους εισοδήματα.

2ον Πάγωμα των εισοδηματικών αυξήσεων. Η αύξηση του 1,5% για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους θα δοθεί σε όσους εισπράττουν κάθε μήνα μέχρι 2.000 ευρώ, μαζί με επιδόματα και άλλου τύπου παροχές. Πέραν αυτού θα υπάρξει μηδενική εισοδηματική πολιτική. Η εισοδηματική αύξηση αναμένεται να είναι μόλις 0,2% επιπλέον, ήτοι 1,7% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα προχωρήσουν σε «πάγωμα» για όσους λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα.
Δεν τίθεται θέμα συζήτησης από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, τα οποία πέραν των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (ανάπηροι, τυφλοί κ.ά.) θα πάνε στη φορολογική κλίμακα, καθώς προσδοκούν 700 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι φαίνεται να αποδέχονται την απόφαση αυτή, εφόσον «ισχύσει για όλους», σημειώνοντας πως δεν πρέπει να μείνουν εκτός ούτε οι βουλευτές.
της Ελένης Κωσταρέλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 25/1/2010