1 Σεπ 2018

Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: Κυβέρνηση και Δήμαρχοι ευθύνονται για του Παιδικούς Σταθμούς

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ που διαχειρίζεται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" για τη σχολική χρονιά 2018-2019, υποβλήθηκαν 124.524 αιτήσεις ενδιαφερόμενων οικογενειών για 161.360 παιδιά (9,2 % περισσότερα από πέρσι) και έλαβαν το πολυπόθητο voucher μόλις 93.611! 

Παρά τις διακηρύξεις και του ιδίου του πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών ώστε κανένα νέο ζευγάρι να μην χρειάζεται να πληρώνει για παιδικό σταθμό, τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος είναι ακόμη περισσότερα. Οι εξαγγελίες για δημιουργία δήθεν 400 νέων Παιδικών Σταθμών στο 2018 έμειναν απλώς εξαγγελίες. 

Παρά τις προσπάθειες διαφόρων κυβερνητικών στελεχών να παρουσιάσουν μια διαφορετική πραγματικότητα Αποκλείστηκαν 67.749 παιδιά. Είναι παιδιά τα περισσότερα λαϊκών οικογενειών, που είτε είναι άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι, είτε εργαζόμενοι με εισόδημα έως 12 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πολύ περισσότερο στα δίδακτρα των ιδιωτικών σταθμών και θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός voucher είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα όπως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. 

Όσοι τελικά πήραν το πολυπόθητο voucher δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές. Με βάση την περσινή εμπειρία 10 χιλιάδες voucher πήγαν από δικαιούχο σε δικαιούχο γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες δομές ανά τη χώρα.

Δώστε λεφτά για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ο λόγος που μένουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών για άλλη μια χρονιά, είναι οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε δομές, δημοτικές και ιδιωτικές. Οι παιδικοί σταθμοί δεν φτάνουν για όλα τα παιδιά. Αλλά και γιατί δεν υλοποιήθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο σύνολο των δήμων της χώρας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, με ευθύνη κυβέρνησης και δημάρχων. Με αποτέλεσμα παιδιά που είναι μεταξύ 4 έως 6 ετών να παραμένουν στους παιδικούς σταθμούς. 

Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση που όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά αλλά φέρνει και σε απόγνωση τα νέα ζευγάρια είναι η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές. Διότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, είναι διαχρονικό και παρά τις υποσχέσεις παραμένει και οξύνεται. Το αστικό πολίτικο σύστημα και οι δημοτικές αρχές που εναλλάσσονται στη κεντρική και δημοτική εξουσία έχουν τεράστιες ευθύνες, αφού από το 2001,2003 που μεταφέρθηκαν οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους δεν υπήρξε πολιτική βούληση για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δημοτικές, κρατικές δομές. 

Κυβέρνηση και δήμαρχοι δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Βάζουν πλάτη για να κερδίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επενδύουν πάνω στις ανάγκες των πολιτών, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Χρειάζονται πάνω από 5.000 σταθμοί από τους 3.000 που έχουμε σήμερα. Ενώ αρκετοί από τους δημοτικούς σταθμούς είναι σε κτήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το προεδρικό διάταγμα 99 / 2017 για να έχουν άδεια λειτουργίας. 

Γονείς, συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων χρειάζεται να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης των σύγχρονων καθημερινών αναγκών μας. 

Να διεκδικήσουμε: 

• Αύξηση της χρηματοδότησης για να δημιουργηθούν δημοτικοί, κρατικοί σταθμοί . Σύγχρονοι, σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια. Δωρεάν, χωρίς κουπόνια και αποκλεισμούς, για όλα τα παιδιά σε όλη τη χώρα. 
• Με μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, που να επαρκεί και να καλύπτονται όλες οι ανάγκες, τηρώντας τις αναλογίες παιδιών και παιδαγωγών. 
• Καμία απόλυση εργαζόμενου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. Όχι στο λεγόμενο πρόγραμμα - κοινωφελούς εργασίας- που υπερεκμεταλεύεται τους ανέργους, ανακυκλώνει την ανεργία και επιβάλει ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα με μισθό πείνας και εξαθλίωσης. 
• Τα χρήματα που παίρνουν οι δήμοι από τα voucher να διατίθενται στο σύνολο τους στους παιδικούς σταθμούς.

Η ανεξάρτητη λαϊκή δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να βελτιωθεί η ζωή μας, να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες καθημερινές μας ανάγκες .

Η αντιλαϊκή πολιτική μόνο με μαζικούς ενωτικούς αγώνες μπορεί να ανατραπεί.