21 Αυγ 2018

Τι σημαίνει για την Αυτοδιοίκηση η έξοδος από τα Μνημόνια

Φεύγουμε σήμερα από το Μνημόνιο αλλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Επειδή πολλά ακαταλαβίστικα γράφονται τις τελευταίες ημέρες, είναι γεγονός ότι η νομοθετική πρωτοβουλία περνάει στα χέρια της Κυβέρνησης, άρα δεν υπάρχει πια δέσμευση από τους δανειστές στις νομοθετικές διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε κάποια πλαίσια που υπέγραψε η Αθήνα η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαπραγματευτεί πιο ελεύθερα προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Ήδη από τις 22 Ιουνίου το Eurogroup έχει καθορίσει τη μορφή που θα έχει η επιτήρηση της Ελλάδας, έως το τέλος του 2022. Στις ανακοινώσεις που έκανε ο ESM σήμερα τα ξημερώματα αποσαφήνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος στους εξής βασικούς τομείς:
– Στη δημοσιονομική πολιτική ανέλαβε την υποχρέωση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Αρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι τακτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αυξηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2022. Αυτό που μπορεί ίσως να γίνει είναι η αναδιάρθρωση των χρηματοδοτήσεων.
– Στην κοινωνική πρόνοια δεσμεύθηκε για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Εκεί θα υπάρχουν και επιπτώσεις στους αιρετούς και στους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης.

– Για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ανέλαβε να προχωρήσει σε συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων κόκκινων δανείων. Εδώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα και κυρίως θα κληθεί να αναπτύξει νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

– Στις αγορές εργασίας και προϊόντων ανέλαβε, μεταξύ άλλων, να ολοκληρώσει ένα σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία, να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων και να ολοκληρώσει το κτηματολόγιο. Εδώ η Αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ένταση κυρίως περιβαλλοντικής υφής πιέσεις και αλλοιώσεις.

– Για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις ανέλαβε δεσμεύσεις για ένα σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων και για την ολοκλήρωση βασικών αποκρατικοποιήσεων. Και εδώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα εκτάσεων δημόσιας χρήσης ή πολιτιστική κληρονομιάς και περιβαλλοντικής προστασίας.

– Για τη δημόσια διοίκηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα, να φέρει έναν νέο κώδικα εργατικού δικαίου και να εφαρμόσει πολιτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εδώ θα δούμε γραφειοκρατικό σφίξιμο και στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και στην στελέχωση των υπηρεσιών. Εδώ όμως θα υπάρξει εύκολα διέξοδος με το να απευθυνθεί η Αυτοδιοίκηση στον ιδιωτικό τομέα.