16 Μαΐ 2018

Καταγγελίες του Δημάρχου Δ. Δαλακάκη κατά αιρετών και υπηρεσιακών του Δήμου Δοξάτου

Ο Δ. ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2014 ΥΠΗΡΧΑΝ «ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ» ΚΑΙ «ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ»

  • Δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας, όμως ο Δήμαρχος Δοξάτου προχώρησε σε ενημέρωση των παρισταμένων Συμβούλων και πολιτών και όσων παρακολουθούσαν απευθείας μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Star Βορείου Ελλάδος, χρησιμοποιώντας ηχητικά αποσπάσματα από συνεδριάσεις της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου
Σε καταγγελίες κατά αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Δοξάτου προχώρησε ο Δήμαρχος κ. Δαλακάκης, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει μέτωπο εναντίον της Διοίκησής του. Ο κ. Δαλακάκης ισχυρίστηκε μάλιστα ότι την περίοδο 2011-2014 υπήρχαν «πλαστά τιμολόγια» και «εικονικά έργα», ενώ προς απόδειξη των ισχυρισμών του χρησιμοποίησε ηχητικά αποσπάσματα από συνεδριάσεις της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου.

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Εικονικότητα προϋπολογισμών & τεχνικών προγραμμάτων, προμηθειών, έργων & εργασιών-υπηρεσιών δημοτικής περιόδου 2011-2014 Δημαρχίας Αναστασίου Χατζηλαζάρου». Η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία. Παρόντες ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Στέφανος Βαϊραμίδης, Νίκος Γιαπαύλος, Χαράλαμπος Ζεκερίδης, Τάσος Ζουμπούλογλου, Χρήστος Ιωάννου, Θανάσης Μουλιστάνος, Πάρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Μπερμπερίδης, Μιχάλης Παπάζογλου. Μετά την καταγραφή των παρόντων και τη διαπίστωση της έλλειψης απαρτίας, ο Δήμαρχος κ. Δαλακάκης προχώρησε σε ενημέρωση όσων Συμβούλων και όσων πολιτών βρίσκονταν στην αίθουσα, εκτός διαδικασίας Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για όσα ανέφερε μπορούσαν να ενημερωθούν και όλοι οι δημότες, καθώς υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό «Star Βορείου Ελλάδος». Πάντως όση ώρα διήρκεσε η ενημερωτική τοποθέτηση του κ. Δαλακάκη κάποιοι εκ των Δημοτικών Συμβούλων αποχώρησαν, ενώ προσήλθαν στην πορεία και κάποιοι άλλοι. Όπως έγινε γνωστό συνεδρίαση με το ίδιο θέμα θα επιχειρηθεί να επαναληφθεί άμεσα.

Σχολιάζοντας την έλλειψη απαρτίας, ο Δήμαρχος Δοξάτου σημείωσε: «Ήταν αναμενόμενο να μην γίνει η συνεδρίαση, διότι δεν υπάρχει η απαρτία. Σχεδόν το σύνολο των Συμβούλων της αντιπολίτευσης, πλην δύο Συμβούλων, έχουν μποϊκοτάρει ουσιαστικά τη συνεδρίαση. Για να μην ακουστούν αυτά τα οποία πρέπει να ακουστούν. Θεωρώ, όμως χρέος δικό μου πλέον κάποια πράγματα να ειπωθούν». Ο κ. Δαλακάκης τόνισε ότι θα προχωρήσει σε ορισμένες διευκρινίσεις, έτσι ώστε, «βλέποντας ο κόσμος τη συνεδρίαση να καταλάβει τι ακριβώς διαμειβόταν στο Δήμο Δοξάτου όλα αυτά τα χρόνια». «Η ουσία φυσικά δεν είναι μόνο να λέμε λόγια καφενείου. Οι πολίτες μπορεί να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα, να έχουν ακούσει φήμες, αλλά άλλο είναι η φήμη και άλλο η σκληρή και αδιάψευστη απόδειξη», υπογράμμισε.

Ο κ. Δαλακάκης ανέφερε ότι προς απόδειξη των ισχυρισμών του θα χρησιμοποιήσει ηχητικά αποσπάσματα από συνεδριάσεις της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου. Όπως είπε πρόκειται για «επίσημα ντοκουμέντα», προσθέτοντας: «Αυτά τα οποία θα ακούσετε δεν είναι καταγραφές οι οποίες έχουν γίνει με μαγνητόφωνο παράνομα, αλλά είναι καταγραφές μέσα από τις επίσημες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου 2011-2014».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δοξάτου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο εναντίον της Διοίκησής του, αναφέροντας: «Έχοντας αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου εδώ και τρία χρόνια, έχει σχηματιστεί εναντίον της Διοίκησης ένα μέτωπο. Στο μέτωπο αυτό μετέχει η παραδοσιακή αντιπολίτευση, η μείζονα και η ελάσσονα, ο κ. Χατζηλαζάρου και ο κ. Παπάζογλου. Στην αντιπολίτευση αυτή έχουν προστεθεί και άτομα τα οποία άνηκαν στη δική μου παράταξη, άτομα τα οποία έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό “Δημιουργική Κίνηση για την Ανατροπή”. Στα σαμποτάζ, όμως, τα οποία εμείς αντιμετωπίζουμε δεν εμπλέκονται μόνο αιρετοί, αλλά εμπλέκονται και υπάλληλοι». «Σε αυτές τις προσπάθειες του σαμποτάζ εγώ βλέπω ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο. Μέτωπο αιρετών και μέτωπο υπαλλήλων», ανέφερε ο κ. Δαλακάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτό το μέτωπο αιρετών και υπαλλήλων υπήρχε και την περίοδο 2011-2014. Ήταν μέτωπο υπαλλήλων, το οποίο δημιούργησε φαινόμενα πολύ μεγάλης διαφθοράς. Βύθισε το δικό μας το Δήμο μέσα στο χρέος». Ακόμη, ο κ. Δήμαρχος Δοξάτου ισχυρίστηκε ότι «όταν κάποιος προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά είναι απολύτως βέβαιο ότι θα βρει αντίσταση. Και την αντίσταση αυτή τη βρίσκει και στους αιρετούς και στους υπαλλήλους. Στο δημόσιο τομέα δεν γίνεται να υπάρξει διαφθορά χωρίς συμμετοχή και των δύο πυλώνων. Και των αιρετών δηλαδή, αλλά και των υπαλλήλων που έχουν θέσεις “κλειδιά”».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Δήμαρχο Δοξάτου κ. Δαλακάκη μεταδόθηκαν ηχητικά αποσπάσματα από συνεδριάσεις του σώματος κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Με βάση όσα ακούστηκαν, ο Δήμαρχος Δοξάτου ισχυρίστηκε ότι την περίοδο 2011-2014 υπήρξαν «πλαστά τιμολόγια και εικονικά έργα». Κατά περίπτωση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Δαλακάκη, τα χρήματα από τα «πλαστά τιμολόγια» για τα «εικονικά έργα» χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μισθοδοσίας στη Κοινωφελή Επιχείρηση, για επιχορηγήσεις συλλόγων, αλλά και για πληρωμή αδήλωτων εργαζομένων. Σύμφωνα σε όσα κατήγγειλε ο κ. Δαλακάκης, παλαιότερες οφειλές του Δήμου, πληρώνονταν με εικονικά έργα και πλαστά τιμολόγια, ενώ πλαστά τιμολόγια χρησιμοποιήθηκαν και για την κάλυψη αναγκών της Σχολικής Επιτροπής. Ο κ. Δαλακάκης προχώρησε τις καταγγελίες του, ισχυριζόμενος ότι είναι «προϊόν πλαστογράφησης τα επίσημα πρακτικά του Δήμου», καθώς αποσπάσματα τα οποία χρησιμοποίησε λέγονταν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων με κλειστά μικρόφωνα και δεν περνούσαν στα πρακτικά.

Ο Δήμαρχος Δοξάτου επιτέθηκε σε Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν αποστασιοποιηθεί από την παράταξή του και επεσήμανε πως ήταν «συνειδητή επιλογή μας να χάσουμε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο». Ακόμη, σημείωσε ότι τα ηχητικά που χρησιμοποίησε έχουν διάρκεια 5-10 λεπτών, ενώ «τα ηχητικά ντοκουμέντα που έχουμε στη διάθεσή μας διαρκούν ώρες ολόκληρες».

Στη συνέχεια της ενημέρωσής του, ο κ. Δαλακάκης ανέφερε: «Για να έχουμε ένα καλό μέλλον σε αυτό τον τόπο, θα πρέπει να έχουμε υγιή θεμέλια. Ο Δήμος αυτός δεν έχει υγιή θεμέλια. Εάν δεν εξυγιάνουμε το Δήμο, ό,τι και να χτίσουμε θα καταρρεύσει. Τουλάχιστον η προσήλωση η δική μου είναι 100% αυτός ο Δήμος να πάει μπροστά». «Πίσω στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν θα κάνουμε. Όπως δεν θα κάνουμε και πίσω στο εμπρός και στη δημιουργία» τόνισε ο Δήμαρχος Δοξάτου και εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει εν απαρτία».

Από την τοποθέτηση του κ. Δαλακάκη, εκτός πλαισίου επίσημης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Πάντως δόθηκε ο λόγος σε παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους που θέλησαν να τοποθετηθούν.

Ένα από τα πρόσωπα που δέχτηκαν βολές από τον κ. Δαλακάκη για τη στάση του ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανέστης Σερέτης, ο οποίος εκλέχτηκε με την Δημοτική Αρχή, αλλά αποστασιοποιήθηκε στην πορεία. Ο κ. Σερέτης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι ως Δημοτικός Σύμβουλος την προηγούμενη περίοδο άσκησε αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή του κ. Χατζηλαζάρου: «Ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης και κατήγγειλα όσα μπορούσα να καταγγείλω». Μάλιστα, επεσήμανε ότι το ίδιο προσπαθεί να κάνει και τώρα, αναρωτώμενος: «Τότε ήμουν αντιπολίτευση και κατηγορούσα, τώρα να είμαι συμπολίτευση και να κατηγορώ πού το πάτε;». «Θα μπορούσα να απαντήσω για όλα όσα αναφέρονται στα ηχητικά» ανέφερε ο κ. Σερέτης και πρόσθεσε: «Επί της ουσίας όμως δεν θέλετε απαντήσεις. Θέλετε να μεταφράσετε αυτά τα ηχητικά και να πείτε όσα εσείς θέλετε». Επίσης, ο κ. Σερέτης κατηγόρησε τη νυν Δημοτική Αρχή ότι λειτουργεί όπως η προηγούμενη. «Ακριβώς στο ίδιο έργο θεατές» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας «Απλά εμείς επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική. Για αυτό και μας έδιωξαν. Δεν τους κάναμε για να κάνουν την μπουγάδα».

Ακόμη τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μπερμπερίδης, ο οποίος ήταν μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης την προηγούμενη περίοδο και σε αυτή τη θητεία είναι μέλος της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μπερμπερίδης ζήτησε πλήρη διαλεύκανση όσων καταγγέλλονται και όπου υπάρχουν σκιές να διερευνηθούν. «Δεν μπορεί όλα να ήταν τόσο μαύρα» επεσήμανε και τόνισε: «Είναι τιμή μου ότι ήμουν Αντιδήμαρχος και Σύμβουλος με τον κ. Χατζηλαζάρου, άσχετα αν οι σχέσεις μας ψυχράνθηκαν στην πορεία». Ακόμη, ο κ. Μπερμπερίδης σημείωσε ότι καλό θα ήταν στο επόμενο Συμβούλιο να είναι όλοι παρόντες για να πάρουν θέση, όμως πέρα από αυτά ζήτησε και την παραγωγή έργου, γιατί αυτό επιζητούν οι δημότες. «Καλό το παρελθόν, αλλά να δούμε και το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Μαρία Στυλίδου, η οποία εκλέχτηκε με το συνδυασμό του Δημάρχου και στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκε, ανέφερε πως και άλλη φορά υπήρξαν καταγγελίες κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, κάνοντας λόγο για «λαϊκό δικαστήριο», χωρίς η ίδια να δει πολλές αποδείξεις. Όπως είπε η κ. Στυλίδου «αν κάποιοι είναι ένοχοι να τιμωρηθούν», όμως «δεν γίνεται να δουλεύουμε μόνο με την άρνηση, τον γκρεμό και την καταστροφή». «Χρειάζεται εποικοδομητικό έργο και δυστυχώς δεν το είχαμε όλο αυτό το διάστημα», πρόσθεσε. Ακόμη, η κ. Στυλίδου τόνισε ότι «καλλιεργείται η διαίρεση» και έκανε λόγο για «έπαρση εξουσίας», η οποία υπήρχε και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά καταγράφεται και στη νυν. «Δεν υπάρχει διάθεση για συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με ενδιαφέρον πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί αν τελικά θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Σε κάθε περίπτωση η εφημερίδα «Εργασία… συν» παρακολουθεί την υπόθεση, ενώ αυτονόητο είναι πως οι στήλες της παραμένουν στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να τοποθετηθεί επί των όσων ειπώθηκαν από πλευράς κ. Δαλακάκη.