2 Μαΐ 2018

Κερκόπορτα για διορισμό κυβερνητικών επιτρόπων στην Αυτοδιοίκηση και υποταγής της σε ολιγάρχες

Με μια ιδαιτέρως σκληρή δήλωση για τις κυβερνητικές και στενά κομματικές επιδιώξεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει , αντέδρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας , Κώστας Αγοραστού στη δημοσιοποίηση του πολυαναμένομενου ΣχεδίουΝόμου του Υπουργείου Εσωτερικών .

Θέτοντας προ των ευθυνών της , τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , την προειδοποίησε ότι με τη θέσπιση της απλής αναλογικής όχι μόνο οδηγεί τους δήμους και τις Περιφέρειες σε ακυβερνησία αλλά και τις μετατρέπει σε υποχείρια της διαπλοκής.

«Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος).
Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας» , τόνισε ο κ. Αγοραστός .
Όπως επισήμανε είναι «άτολμο και διαχειριστικό, αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας που πασχίζει να κρατήσει τα κεκτημένα της αλλά και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της. Αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων, χωρίς συνοχή, χωρίς αρχή, μέση και τέλος».

Ο κ. Αγοραστός καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο « εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή».
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό , « όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ».
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ , ξεκαθάρισε ότι « ως Περιφέρειες δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, αγωνιούμε όμως για το σήμερα και το αύριο των συνανθρώπων μας».
Και συγκεκριμένα προειδοποίησε ότι « η εφαρμογή της είναι βέβαιο ότι καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα».

Επίσης «μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια», υπογράμμισε .
Κατά την εκτίμηση του , « το τελευταίο που ενδιαφέρει σήμερα τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση. Τον ενδιαφέρει, όμως, να έχει δουλειές, ποιοτικές υπηρεσίες, αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, σύγχρονες υποδομές».
Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζει ότι « οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που κράτησαν όρθια την κοινωνία στην κρίση, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί για κάθε οικογένεια, για κάθε πολίτη. Γι’ αυτό είναι τώρα η ώρα για βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, γενναία αποκέντρωση και τολμηρή άμβλυνση της γραφειοκρατίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο « χρειάζεται ριζικός περιορισμός του κεντρικού κράτους και ουσιαστική ενίσχυση Περιφερειών και Δήμων με προσωπικό, αρμοδιότητες, πόρους και την κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις τοπικές υποθέσεις.
Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο ή τίποτε διαφορετικό απ’ ότι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη».