17 Ιουλ 2014

Με λάθη χορηγεί βεβαιώσεις το Εθνικό Δημοτολόγιο


Με λάθη χορηγεί βεβαιώσεις το Εθνικό Δημοτολόγιο

Αρκετά λάθη προκύπτουν σε βεβαιωσεις που χορηγούνται σε πολίτες και αντλούνται από το Εθνικό Δημοτολόγιο από τα ΚΕΠ και τις υπηρεσίες του δημοσίου που χορηγούν τις εν λόγω βεβαιώσεις . Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών τα λάθη αυτά έχουν προκύψει απο την ''κακή'' μετάπτωση των στοιχείων από τα δημοτολόγια των δήμων στο Εθνικό Δημοτολόγιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο του που στέλνει σε όλους τους δήμους της χώρας ενημερώνει ότι εκτός των ΚΕΠ, που ήδη έχουν πρόσβαση και άλλοι διαπιστευμένοι δημόσιοι φορείς προβλέπεται να έχουν, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρόσβαση στην κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣ ΕΔ), όπως η ΕΛ.ΑΣ. (για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας), το Υπουργείο Παιδείας (για την εγγραφή μαθητών στα σχολεία), το ΑΣΕΠ (για τα δικαιολογητικά προσλήψεων) κ.ά. Από τη μέχρι τώρα ηλεκτρονική αυτή πρόσβαση έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις, τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Βεβαιώσεις, που εκδίδουν τα ΚΕΠ, είναι ελλιπή ή λανθασμένα, σε σχέση με αυτά που τηρούνται στις τοπικές βάσεις των δημοτολογίων των Δήμων. Από έλεγχο, που πραγματοποίησε η Υπηρεσία του υπουργείου , η ασυμβατότητα μεταξύ των τοπικών βάσεων και του ΟΠΣ Εθνικού Δημοτολογίου, οφείλεται είτε: σε κακή μετάπτωση των δεδομένων κατά την ένταξη του Δήμου στο ΟΠΣ ΕΔ, σε μη σωστή παρακολούθηση των καθημερινών κινήσεων, δηλ. κινήσεις που για κάποιο λόγο απορρίπτονται από το ΟΠΣ Εθνικό Δημοτολόγιο και παραμένουν σε εκκρεμότητα στην τοπική βάση του Δήμου. Στα πλαίσια της αποκατάστασης της συμβατότητας της κεντρικής βάσης του ΟΠΣΕΔ με τις τοπικές βάσεις των δημοτολογίων, η υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην τροποποίηση της κίνησης ‘Μεταβολή Διόρθωσης Εγγραφής’, ώστε να μη λαμβάνονται υπόψη οι ‘παλιές τιμές’ κατά την αποστολή της εγγραφής στο ΟΠΣΕΔ. Στο εξής κατά την αποστολή μιας κίνησης διόρθωσης εγγραφής, ανεξάρτητα με το τι θα σταλεί στα πεδία των παλαιών τιμών, αυτές δεν θα ληφθούν υπόψη και σε κάθε περίπτωση η κίνηση θα γίνει αποδεκτή. 
Με δεδομένο ότι ο Δήμος έχει στην τοπική του βάση τις σωστές εγγραφές των δημοτών του, θα πρέπει, όποτε γίνεται αντιληπτό ότι μια εγγραφή παρουσιάζει διαφορές σε κάποια στοιχεία της με την κεντρική βάση του ΟΠΣ ΕΔ (π.χ. κατά την έκδοση πιστοποιητικού από τα ΚΕΠ), να αποστέλλεται από τον Δήμο προς το ΟΠΣΕΔ η σωστή εγγραφή προς διόρθωση της κεντρικής βάσης. 
Οι εταιρείες που υποστηρίζουν τις εφαρμογές των δημοτολογίων σας έχουν ήδη ενημερωθεί για την αλλαγή αυτή, σε περίπτωση που χρειαστείτε τη συνεργασία τους. Έχουν επίσης ενημερωθεί και για το γεγονός ότι στην κεντρική βάση υπάρχουν ακόμα εγγραφές με πρόβλημα σε ονόματα, όπως π.χ. ‘ννα, ‘γγελος, κλπ. Στόχος είναι η ορθή λειτουργία του ΟΠΣ ΕΔ και των συστημάτων που διαλειτουργήσουν μαζί του, με τελικό αποτέλεσμα τη σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη.

http://www.dikaiologitika.gr/, 17/7/2014