2 Μαΐ 2018

Βόμβα στην αγορά: Απλήρωτοι 18 μήνες εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης"!

Προσπάθεια να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε 1.327 εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης στη Βόρειο Ελλάδα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι χρονικό διάστημα έως 18 μήνες, καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας.

Με έγγραφο που αποστέλλεται από την Γενική Γραμματεία Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ και προς το ΚΕΑΟ, ζητείται από τους αρμόδιους φορείς να κάνουν όλες τις «εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες» προκειμένου «να απελευθερωθεί η σχετική διαδικασία και όσοι από τους εργαζόμενους θελήσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας».


Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με καθαρά ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, αφού οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης και οι οικογένειές τους, έχουν βρεθεί σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης λόγω της πολύμηνης αναστολής της μισθοδοσίας τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι επιδιώχθηκε από το υπουργείο Εργασίας, με χρήση πρόσφατης νομοθεσίας (ν.4488/2017) να υπάρξει διέξοδος στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα έγινε χρήση της διάταξης εκείνης που θεωρεί ως «βλαπτική μεταβολή της σύμβασης» την περίπτωση οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών. Έτσι θεωρητικά θα μπορούσαν με ένα εξώδικο οι εργαζόμενοι να καταγγείλουν μονομερώς τη σύμβασή τους και να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για να εγγραφούν στις λίστες των ανέργων και να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει αποδώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα προς τον ΕΦΚΑ, ούτε τα απαιτούμενα ένσημα για τους εργαζόμενούς του. Έτσι, ο εγκλωβισμός των εργαζομένων συνεχίστηκε. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί από τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ να πράξουν ανάλογα. Σημειώνεται ότι το χρέος των επιχειρήσεων Καρυπίδη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.