16 Μαρ 2018

Μετακίνηση κάδων απορριμμάτων - Τι ισχύει - Παρέμβαση σε τρεις Δήμους

Πολίτες ζήτησαν τη μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, για να αλλάξει η χωροθέτηση κάδων απορριμμάτων στους Δήμους Αιγάλεω, Ηρακλείου Αττικής και Σικυωνίων.
Συγκεκριμένα, σύµφωνα µε τους πολίτες, στη µία περίπτωση, ο ∆ήµος Αιγάλεω δεν είχε διαµορφώσει εσοχή για κάδο µπροστά σε νεόδµητη πολυκατοικία, µε αποτέλεσµα ο κάδος να µετακινηθεί από το σηµείο όπου βρισκόταν επί τριακονταετία και να τοποθετηθεί µπροστά σε γειτονική ιδιοκτησία.

Στη δεύτερη περίπτωση στο ∆ήµο Ηρακλείου, το πρόβληµα προέκυψε λόγω της µετακίνησης των κάδων από κατοίκους άλλων οδών, την ανεπάρκεια των κάδων, καθώς και την τοποθέτηση από τον ∆ήµο κιγκλιδωµάτων οριοθέτησης σε θέσεις διαφορετικές από τις προβλεπόµενες.
Στην τρίτη περίπτωση, στο ∆ήµο Σικυωνίων Κορινθίας ο κάδος µετακινήθηκε από την κεντρική πλατεία του οικισµού Ψαρί του εν λόγω δήµου, όπου βρισκόταν επί δεκαοκτώ έτη, κατόπιν προφορικής εντολής Αντιδηµάρχου, µε αποτέλεσµα την επιβάρυνση γειτονικών κάδων µε απορρίµµατα καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η αποκοµιδή ήταν αραιή και οι κάδοι δεν πλένονταν.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε εγγράφως από τους Δήμους τη διενέργεια αυτοψιών και την ορθολογική κατανομή των κάδων βάσει τεχνικής μελέτηςκαθώς και την αύξηση των κάδων, όπου ήταν αναγκαίο.
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη όλοι οι Δήμοι διενήργησαν αυτοψίες και προχώρησαν εκ νέου στην χωροθέτηση των κάδων απορριμμάτων.
Έτσι, ο ∆ήµος Αιγάλεω µετακίνησε τον κάδο στο γειτονικό οικοδοµικό τετράγωνο και δεσµεύτηκε να γίνεται εκ περιτροπής µετακίνηση αυτού στις τέσσερεις γωνίες συµβολής οδών ανά µήνα. Ο ∆ήµος Ηρακλείου οριοθέτησε τη νέα θέση του κάδου µε κιγκλίδωµα και τοποθέτησε επιπλέον κάδους για την αποσυµφόρηση της περιοχής από το µεγάλο όγκο αστικών απορριµµάτων. Και ο ∆ήµος Σικυωνίων, τέλος, µετακίνησε τον κάδο εκτός του οικισµού, σε σηµείο που δεν ενοχλεί τους κατοίκους.
Εκκρεμεί, ωστόσο, η αποστολή στον Συνήγορο του Πολίτη των τεχνικών μελετών χωροθέτησης κάδων.