24 Νοε 2017

Εργοδοσία ZARA: Με την αστυνομία, προσπάθησε να σπάσει την απεργία της Κυριακής 5/11

Η εργοδοσία μετέρχεται κάθε «μέσο», προκειμένου να πνίξει τις αντιδράσεις και τις απεργίες των εργαζομένων, που μάχονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην Κυριακή – Αργία, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σταδιακά αρχίσει να καταργεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας απέναντι στο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν είναι και αυτό της εργοδοσίας στο κατάστημα ZARA της Γλυφάδας.
Την Κυριακή 5 Νοέμβρη, ημέρα 24ωρης απεργίας στο Εμπόριο που κήρυξε η ΟΙΥΕ ενάντια στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ομάδα εμποροϋπαλλήλων απέκλεισε το υποκατάστημα της παραπάνω πολυεθνικής στη Γλυφάδα. Το κατάστημα παρέμεινε κλειστό, από το πρωί μέχρι τις 18.30.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας οι εργαζόμενοι, καθώς και μεγάλο μέρος των καταναλωτών που έρχονταν με διάθεση να ψωνίσουν εξέφραζαν τη διαφωνία τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Γύρω στις 16.00, η κεντρική διοίκηση του ZARA χρησιμοποιώντας την «πιστή» υπεύθυνη του καταστήματος προσπάθησε να ανοίξει το κατάστημα. Η υπεύθυνη είχε την αυταπάτη ότι χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους θα πίεζε την απεργιακή περιφρούρηση να υποχωρήσει. Αλλά η διπλή ανοιχτή ψηφοφορία των εργαζομένων, στο πεζοδρόμιο του καταστήματος, για το αν θέλουν να δουλέψουν τις Κυριακές τη διέψευσε πανηγυρικά, μιας και μόνο αυτή ψήφισε υπέρ.
Η πίεση από την πλευρά της διοίκησης έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 17.30 καλώντας την αστυνομία για πρώτη φορά σε κατάστημα ZARA, με στόχο να τερματιστεί ο απεργιακός αποκλεισμός. Τελικά το κατάστημα δούλεψε 18.30-20.00.