24 Νοε 2017

ΥΠΕΣ: “8.700, 8.800 οι μόνιμοι στην Καθαριότητα Δήμων - Δεν αλλάζει η μοριοδότηση”

Γύρω στους 8.700, 8.800 θα είναι ο αριθμός των μονίμων στις υπηρεσίες καθαριότητας Δήμων, στο πλαίσιο της διευθέτησης του ζητήματος των συμβασιούχων – “παρατασιούχων”, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας αργά το βράδυ της Πέμπτης, πρώτη ώρα της Παρασκευής, στην ΕΡΤ και την εκπομπή FOCUS, λέγοντας πως, ο αριθμός αυτός προσδιορίστηκε από τους ίδιους τους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και τις ανάγκες τους και πως, δεν πρόκειται οι μόνιμες αυτές θέσεις - προσλήψεις να επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, «γιατί πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη».

Ο Υπ. Εσωτερικών τόνισε πως, ο αριθμός αυτός υπερκαλύπτει τις ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό Καθαριότητας. «Αυτούς που έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο ως αντισυνταγματική των συμβάσεων τους το καλοκαίρι ήταν σε ένα νούμερο το οποίο κυμαίνετο από 6.100 – 7.000 κι εμείς τώρα μιλάμε για προσλήψεις οι οποίες υπερκαλύπτουν».
«Δε σημαίνει ότι θα είναι τα ίδια πρόσωπα, διότι αυτός ο διαγωνισμός που κάνουμε δεν είναι φωτογραφικός. […] Πρόκειται για έναν ανοιχτό διαγωνισμό όπου μπορεί ο καθένας, με βάση τη μοριοδότηση που προκύπτει κι ορίζει ο νόμος να καταθέσει τα χαρτιά του. Νομίζω ότι θα εκπλαγούμε – κι αυτό δεν είναι ευχάριστο – από το νούμερο των αιτήσεων που θα υπάρξουν. Γιατί μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στη χώρα», συμπλήρωσε.
«Προφανώς, γιατί να αλλάξει κάτι» απάντησε ο κ. Σκουρλέτης στο ερώτημα, εάν η μοριοδότηση του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα παραμείνει ως έχει, της δημοσιογράφου Ηλέκτρας Βισκαδουράκη - επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του epoli.gr - κάνοντας παράλληλα λόγο, για «πρωτόγνωρο» αριθμό, που θα μετέχουν σ’ αυτόν.
«Επιεικώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε το σημερινό εκλογικό σύστημα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ο Υπουργός Εσωτερικών, σε άλλο σημείο του λόγου του παρατηρώντας πως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το «κατεξοχήν πεδίο» να εφαρμοστεί η απλή αναλογική, «η γνήσια, αντιπροσωπευτική έκφραση» όπως την χαρακτήρισε, προσδιορίζοντας τες, τον Οκτώβριο του 2019.
Ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στον Καλλικράτη, έκανε λόγο για μεταρρύθμιση, που προέρχεται από ευρύ διάλογο, πως η κατάθεση και ψήφισή του θα έρθει στους πρώτους μήνες του 2018, με το χωροταξικό να τίθεται σε δεύτερη φάση της αναθεώρησης.