17 Οκτ 2017

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Διπλό «όχι» για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων

Δε μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας ο δήμος Ιωαννιτών, για πολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, επικαιροποιώντας τη σχετική απόφαση ψηφίσματος του 2015.

Την απόφαση αυτή έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν ομόφωνα, στη χθεσινή συνεδρίαση, με την παράταξη του Λ. Νάτση να διαφοροποιείται, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι οριζόντια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πολλές παραμέτρους.
Στο πλαίσιο του ψηφίσματος, που κινείται προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προστέθηκε ακόμη να υπάρξει δικαστική προσφυγή του συλλογικού οργάνου, προκειμένου να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ουσιαστικά δίνει τη μονομερή δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίζει για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.
Το ζήτημα συζητήθηκε και από την πολιτική σκοπιά, δηλαδή την έννοια της μεταφοράς αυτής, που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει ένα καλό οικονομικό περιβάλλον, αλλά και από την οικονομική, δηλαδή τις διαφορές που προκύπτουν στις αποδόσεις λόγω επιτοκίων.
«Το οικονομικό περιβάλλον του 2015 είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό και τέτοιες μονομερείς αποφάσεις δημιουργούν κακό κλίμα στην αγορά», σημείωσε αρχικά ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία, με ευθύνη της κυβέρνησης, μιας σοβαρής συζήτησης για την αυτοτέλεια των οικονομικών της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, εξέφρασε και τον προβληματισμό πως η απόσυρση των χρημάτων της αυτοδιοίκηση θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στις συστημικές τράπεζες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είναι αντίθετη σε μονομερείς αποφάσεις, ενώ παράλληλα θύμισε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει απομείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης της τάξης του 60%.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας σημείωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου είναι 22 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 εκ. στην τράπεζα Πειραιώς και τρία σε «κλειστό» λογαριασμό στην Τράπεζα Ηπείρου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι στην ΤτΕ το επιτόκιο είναι υψηλότερο, όπως όμως και το ρίσκο, καθώς επενδύονται σε ρέπος, ενώ, ακόμη και πρακτικά, θα υπήρχε πρόβλημα στον υπολογισμό των διαθέσιμων πλεονασμάτων κάθε φορά, προκειμένου να μεταφέρονται στην ΤτΕ. «Όλα μας τα διαθέσιμα είναι δεσμευμένα είτε από το τεχνικό πρόγραμμα είτε για άλλα έργα και δράσεις. Ακόμα και να θέλαμε, θα έπρεπε κάθε μέρα η οικονομική υπηρεσία να ασχολείται μόνο με τον υπολογισμό αυτό», σημείωσε, μεταξύ άλλων. 
Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου διαφώνησε με τη λογική της «κατ’ εντολήν» διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντισυνταγματική πράξη.
Με κριτική για τη «συγκέντρωση» διαθεσίμων αντί να χρησιμοποιούνται για έργα και παρεμβάσεις, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, ασκώντας ωστόσο και σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αρπακτική διάθεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και «αντισυνταγματική λαίλαπα». Από την πλευρά του, ο Ν. Μακόπουλος, που ήταν ο εισηγητής της παράταξης, σημείωσε τη διαφωνία του, αλλά ζήτησε να σταθμιστούν όλοι οι κίνδυνοι, με δεδομένο πως πρόκειται για νόμο του κράτους, που πρέπει να εφαρμοστεί.
Την επένδυση των χρημάτων, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα αποθεματικά, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπρατζώκας, επικρίνοντας επίσης έντονα την κυβέρνηση. «Με αυτούς τους περίεργους νόμους, καλό θα είναι να φροντίσουμε να τα επενδύσουμε, γιατί είναι επικίνδυνο να τα έχουμε», σημείωσε και τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ψηφίσματος.
«Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ, τα χρήματα είναι του λαού και όχι για τους δανειστές», σημείωσε ο Δ. Τασούλας από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας να εξαχθούν συμπεράσματα για την πολιτική των μνημονίων που ακολουθούν κυβέρνηση και Ε.Ε, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Σωτήρης Μαλάμος από τη ΔΡΑΣΥ. «Είναι μέγιστη αυταπάτη ότι η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα, η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ
Διαφορετική «φωνή» στο δημοτικό συμβούλιο είχε η παράταξη του Λάζαρου Νάτση, με τον ίδιο να επισημαίνει τα αρνητικά σημεία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και να προτείνει τη διερεύνηση των επιτοκίων στην τραπεζική αγορά, προκειμένου ο δήμος να έχει περισσότερα έσοδα για έργα και δράσεις.
«Να εξετάσουμε και άλλες λύσεις, μόνο το πολιτικό ζήτημα είναι; Δεν πρέπει να συζητήσουμε μήπως αν είχαμε μια άλλη διαχείριση, είχαμε μεγαλύτερη απόδοση στους τόκους; Δε μας ενδιαφέρει αν θα είχαμε 100.000 ή 3000.000 παραπάνω για τον ΟΚΠΑΠΑ ή το ΠΚΔΙ και τους αθλητικούς χώρους. Το ζητούμενο είναι να διερευνήσουμε τρόπους καλύτερης διαχείρισης και δεν είναι κακό να υπάρχει και συμβολή σε μεγαλύτερους εθνικούς στόχους. Το θέμα είναι πως αξιοποιούνται τα αποθεματικά στο σύνολο της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Οφείλουμε να μεταφέρουμε ένα ποσό της τάξης των 10 εκ. ευρώ και να δούμε και το όφελος που θα μπορούσαμε να έχουμε ως δήμος», κατέληξε.