21 Αυγ 2017

MEDIAMARKT: Αλλάζει επί τα χείρω τους όρους εργασίας – Απειλεί με απολύσεις

Μια σειρά μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως τα «MediaMarkt», ο «Κωτσόβολος», τα «Public», το «Πλαίσιο» κτλ., παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, από κοινού εφαρμόζουν τα αντεργατικά μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων, όπως η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καταπατούν τις συμβάσεις εργασίας, την οποία εργασιακή νομοθεσία έχει αφήσει (προς το παρόν) ανέγγιχτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΛΕΛ, επιτίθενται με σφοδρότητα στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτό της ξεκούρασης, της Κυριακάτικης Αργίας.

Μάλιστα, η εργοδοσία των «MediaMarkt», μονομερώς και εκβιαστικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μετατρέπει όλους τους 8ωρους – 5ήμερους σε 6ήμερους. «Μας δίνει μάλιστα και την «εναλλακτική επιλογή» να δεχτούμε 3 «σπαστά» είτε να γίνουμε 6ωροι! Η εργοδοσία μας απειλεί με απόλυση αν δεν δεχτούμε. Μας θέλουν χωρίς ρεπό, με ευέλικτα ωράρια για τις ανάγκες του κάθε καταστήματος, με σκοπό να «βγαίνει η δουλειά» με λιγότερο προσωπικό, ταυτόχρονα έρχονται και νέες απολύσεις για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους», καταγγέλλουν σχετικά οι εργαζόμενοι. «Θέλουν να ξεμπερδέψουν με όποιο δικαίωμα μας είχε μείνει. Μισθός-χαρτζιλίκι για δουλειά κάθε μέρα, και τις Κυριακές. Οι θυσίες που μας ζητούν σήμερα να κάνουμε είναι θυσίες δίχως τέλος».
«Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στη σύμβασή μας! Δεν παίζουμε με τις ζωές μας! Πάρτε πίσω την πρόταση και για όσους υπέγραψαν με το πιστόλι στον κρόταφο της απόλυσης», επισημαίνουν σε όλους τους τόνους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απολύσεις, οι μετατροπές των συμβάσεων και οι μεταθέσεις δεν αφορούν μεμονωμένα κάποιο κατάστημα αλλά όλους τους εργαζόμενους συνολικά στον Όμιλο. «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν αφορά στις προτιμήσεις και τα κέφια ενός διευθυντή, αλλά είναι γενική κατεύθυνση της εργοδοσίας που πρόθυμα υλοποιούν τα στελέχη της», τονίζουν οι εργαζόμενοι στα «MediaMarkt».
Επιβεβαιώνεται, επίσης, σημειώνουν «ότι η λογική πως «το καλό κατάστημα, το καλό τμήμα, ο καλός εργαζόμενος» θα γλιτώσει, είναι μια αυταπάτη. Οι περισσότεροι απολυμένοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία, έμπειροι και ικανοί στην εργασία τους. Αργά ή γρήγορα όμως όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται «αντιπαραγωγικοί», «ακριβοί», «δεν πιάνουν τους στόχους»».
Αυτό αποδεικνύει, όπως άλλωστε έχει επισημάνει το ΜΕΤΑ, πως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ταυτίζει τα δικά του συμφέροντα με τα κέρδη και τους στόχους της εργοδοσίας. Αντιθέτως, πρέπει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, να οργανώνεται στα σωματεία και από κοινού με σωματεία και εργαζομένους από άλλους κλάδους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να δημιουργήσουν ένα Κέντρο Αγώνα, με στόχο την υπεράσπιση των κοινών ταξικών συμφερόντων, την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όλων όσοι τα εφαρμόζουν και την αποκατάσταση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που «σφαγιάστηκαν» για την κερδοφορία του κεφαλαίου.