24 Αυγ 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ στον καθαρισμό φρεατίων υψηλός κίνδυνος πλημμυρών

Θα συνεχιστεί το περίεργο φαινόμενο συχνών και μεγάλων βροχοπτώσεων και το Χειμώνα σύμφωνα με τις ανησυχίες των μετεωρολόγων και οι δημοτικές αρχές ανησυχούν κι αυτές με την σειρά τους όχι μόνο για τα έργα απορροής ομβρίων που πρέπει να επισπευσθούν, αλλά και για τον καθαρισμό των φρεατίων. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί η μεγάλη συσσώρευση στις αστικές περιοχές ο περιορισμός του ελεύθερου απορροφητικού εδάφους και οι πυρκαγιές δημιουργούν ακραίες συνθήκες στους μικρούς αγωγούς που έχουν κατασκευαστεί με άλλα δεδομένα.
Απόλυτη ανάγκη ο έγκαιρος αλλά και τακτικός καθαρισμός των φρεατίων ειδικά αυτήν την εποχή που λόγω διακοπών και καλοκαιριού η συσσώρευση σκουπιδιών σ΄αυτά είναι μεγαλύτερη.
Αρκετοί δήμοι έχουν προνοήσει, άλλοι έχουν κάνει τους καθαρισμούς αρκετά νωρίς και άλλοι ακόμη βρίσκονται στην διαδικασία και όπως δείχνουν τα πράγματα θα εκτελέσουν τους καθαρισμούς μετά τις πρώτες βροχές του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Ετσι και σ΄αυτόν τον τομέα όπου οι δήμοι δεν μπορούν να εκτελέσουν την αρμοδιότητα τους με ίδια μέσα, αναπτύσσεται μια περίεργη αγορά. Η δαπάνη για ένα μέσο δήμο που θέλει να είναι τα φρεάτιά του καθαρά, υπολογίζεται στις 50.000 ευρώ. Η αγορά όμως παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις.
Με μια μικρή έρευνα στη διαύγεια διαπιστώσαμε ακραίες τιμές που παρουσιάζονται στις αναθέσεις των δήμων αφού βλέπουμε ποσά μονάδας από 3 έως 25 ευρώ. Μια διαφορά της τάξεως του 800%. 

ΔΗΜΟΣ Α

ΔΗΜΟΣ Β

Μια πολύ σημαντική λύση πάντως είναι το νέο προϊόν της Bavelec που με τα καπάκια σύνθετου υλικού, επιτρέπουν τον άμεσο τακτικό και εύκολο καθαρισμό και από τους υπαλλήλους του δήμου καθώς αυτά είναι ελαφριά και μετακινούνται πολύ εύκολα. Διαβάστε σχετικό άρθρο του myota.gr

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν μετά την ΥΑ Δ17α/06/52/ΦΝ 443/20-03-2007 του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., καθορίζονται οι οδοί που ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης των υπηρεσιών της οικίας Περιφέρειας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Αρμόδιοι προς συντήρηση όλων των υπολοίπων δημοσίων οδών είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας(άρθρο 7 N.3481/2-8-2006, ΦΕΚ 162/Α΄/2006).
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, η ευθύνη για τον καθαρισμό, συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου όμβριων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών με τους αποδέκτες, που βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής ευθύνης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε., μεταφέρεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 στους οικείους Δήμους και Κοινότητες της Περιφέρειας Αττικής για την περιοχή αρμοδιότητάς τους, με εξαίρεση τις οδούς για τις οποίες η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και στην Περιφέρεια Αττικής (άρθρο 7 N.3481/2-8-2006, ΦΕΚ 162/Α΄/2006 - ΥΑ Δ17α/06/52/ΦΝ 443/20-03-2007, ΦΕΚ 398/Β΄/2007 - 4422/E.O./30-08-2007 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, ΦΕΚ 1787/Β΄/06-09-2007).
Στους ανωτέρω Δήμους και Κοινότητες ανήκει επίσης η συντήρηση των καλυμμάτων των φρεατίων επίσκεψης των δικτύων ομβρίων, στο οδικό δίκτυο στο οποίο έχουν την ευθύνη συντήρησης. Θέματα χρηματοδότησης για τις ανωτέρω εργασίες ρυθμίζονται με άρθρο 8 του N.3481/2-8-2006 (ΦΕΚ 162/Α΄/2006).
Στο ΦΕΚ 398 Β 2007 περιέχονται οι πίνακες με τους δρόμους που είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Υποδομών.

Κατά καιρούς και η Γεν. Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας εκδίδει εγκύκλιους για τη λήψη προληπτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, συνεπώς έχει λόγο στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα από τους αρμόδιους φορείς.
Εντωμεταξύ αναρτήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι χάρτες κινδύνου για πλημμύρες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Οι μελέτες έγιναν στα πλαίσια Κοινοτικής Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «Αξιολόγηση και Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας» από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΥ/ΥΠΕΝ)
Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας έχουν συνταχθεί για τα τμήματα των ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων και λιμνών που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών, όπως προέκυψαν από την Προκαταρκτική Αξιολόγηση. Η ολοκλήρωση της κατάρτισής τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι διερευνούν την πιθανότητα εμφάνισης πλημμύρας, σύμφωνα με τα ακόλουθα σενάρια: 
• πλημμύρες χαμηλής πιθανότητας υπέρβασης ή σενάρια ακραίων φαινόμενων (ενδεικτική περίοδος επαναφοράς πλημμύρας τα 1000 χρόνια, η ετήσια πιθανότητα εμφάνισης 1/1000), 
• πλημμύρες μέσης πιθανότητας υπέρβασης (πιθανή περίοδος επανάληψης τα 100 χρόνια, η ετήσια πιθανότητα εμφάνισης 1/100), 
• πλημμύρες υψηλής πιθανότητας υπέρβασης, ανάλογα με την περίπτωση (δηλαδή συχνά πλημμυρικά φαινόμενα: ενδεικτική περίοδος επαναφοράς 50 χρόνια, 1/50 ετήσια πιθανότητα).

Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας καταρτίζονται, όπου χρειάζεται, και για άλλες αιτίες, όπως πλημμύρες από τη θάλασσα ή πλημμύρες από υπόγεια ύδατα. Στους χάρτες αυτούς απεικονίζεται η επιφάνεια κατάκλισης από το νερό, το μέγιστο βάθος νερού, η μέγιστη ταχύτητα ροής και πληροφορίες για τους χρόνους άφιξης και παραμονής του πλημμυρικού κύματος σε σημεία ενδιαφέροντος εντός των περιοχών που κατακλύζονται.
Οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας περιγράφουν τις δυνατές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τις πλημμύρες χαμηλής/μέσης/υψηλής πιθανότητας υπέρβασης και διαμορφώνονται με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:
• ενδεικτικός αριθμός κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν 
• τύποι οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που ενδέχεται να πληγούν 
• εγκαταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση της γύρω περιοχής σε περίπτωση πλημμύρας 
• προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες ορίζονται στο παράρτημα V (παρ. Α περ.1,3 και 5) του άρθρου 19 του Π.Δ. 51/2007 και ενδέχεται να πληγούν και 
• άλλες πληροφορίες που θεωρούνται χρήσιμες, όπως η επισήμανση των ζωνών όπου υπάρχει το ενδεχόμενο πλημμυρών με αυξημένο ποσοστό μεταφερόμενων ιζημάτων και πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσουν ροή λάσπης ή κατολισθήσεις, καθώς και πληροφορίες για άλλες σημαντικές πηγές ρύπανσης.

Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας έχουν αναρτηθεί στον διεύθυνση http://floods.ypeka.gr