28 Απρ 2017

Δήμος Καισαριανής : «Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα»… Τα ίδια και χειρότερα!

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων Δ. Καισαριανής
Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση, για να συνεχίζει  να αποπληρώνεται ένα άδικο χρέος σε βάρος του λαού με τη μείωση  του αφορολόγητου, τις πρόσφατες περικοπές των συντάξεων  και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προκύπτει επιπλέον το θέμα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ να αντιμετωπίζουν την «αξιολόγηση» δομών, υπηρεσιών και προσωπικού, με στόχο την συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων τους.

Ταυτόχρονα στο δήμο μας, η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει και υλοποιεί ό,τι της ζητείται, υποδηλώνοντας τυπικά τις διαφωνίες της με όλα τα παραπάνω, αλλά επί της ουσίας κινείται στις ίδιες ράγες και σε μερικές περιπτώσεις γίνεται και βασιλικότερη του βασιλέως!
1. Για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) ούτε φωνή ούτε ακρόαση, και ας ήταν μια υποχρέωση να αλλάξει από την προηγούμενη ακόμα Δημοτική Αρχή. Οι συνέπειες όμως της μη τροποποίησής του ΟΕΥ οδηγεί σε μη καταγραφή των υπαρχουσών αναγκών, και δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να αυθαιρετεί, να παρεμβαίνει η ίδια στη λειτουργία των υπηρεσιών, και όσο συρρικνώνονται τα οικονομικά του δήμου, τόσο περισσότερο δεν θα μπορούν να συσταθούν θέσεις που να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες του Δήμου.
Σοβαρό θέμα αποτελεί επίσης η αντιδημοκρατική λειτουργία της δημοτικής αρχής, αφού ούτε η αντιπολίτευση, ούτε το σωματείο, ούτε οι υπηρεσίες γνωρίζουν κάτι ή συμμετέχουν για την σύνταξή του ΟΕΥ, (και δεν βάζουμε το χέρι βέβαια στη φωτιά αν δεν γνωρίζουν κάποιοι)!
2. Συνεχίζεται το καθεστώς εργασίας με συμβασιούχους και εθελοντική εργασία (κάνουνε κόκκινα μεροκάματα για το δήμο και δεν το γνωρίζουμε;). Και βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος προς υπεράσπιση ότι η κυβέρνηση απαγορεύει τις προσλήψεις και θα έχει δίκιο. Όμως δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή βολεύεται μ’ αυτή την κατάσταση. Και για να δικαιολογείται, κάνει και κανένα έγγραφο ή παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό, χωρίς βέβαια καμιά μαζική κινητοποίηση, όταν όμως χρειάζεται να αποφασίσει για μόνιμες προσλήψεις όπως τα ανταποδοτικά και την καθαριότητα, τότε αποφασίζει για τρεις προσλήψεις, ενώ οι ανάγκες είναι για 53 και δικαιολογείται ότι δεν θέλει να επιβαρύνει τα ανταποδοτικά. Και εμείς συμφωνούμε, γιατί τα ανταποδοτικά, με τις μειώσεις μισθών και προσωπικού, έπρεπε ήδη να έχουν μειωθεί και να μην χρησιμοποιούνται και για την κάλυψη άλλων αναγκών.
Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να επαναλειτουργήσει τη δημοτική συγκοινωνία και επειδή η υπηρεσία αυτή έχει καταργηθεί και οι οδηγοί έχουν μεταταχθεί στην καθαριότητα, πιέζει τους οδηγούς να ανέβουν στα λεωφορεία, εκβιάζοντάς τους μάλιστα ότι αυτή τους μετέταξε στην καθαριότητα και πάλι αυτή θα τους επαναφέρει στα λεωφορεία.
Το γεγονός αυτό πέρα από την αυταρχική της συμπεριφορά δείχνει αλαζονεία και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εμείς απλά την προειδοποιούμε και της λέμε να μη βλέπει το δήμο ως κομματική οργάνωση!
Επί τη ευκαιρία θέλουμε να εκφράσουμε και την αντίρρησή μας για την επαναλειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας, που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, και διευκολύνει την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση μεταφοράς των δημοτών. Γνωρίζουμε ότι από τη γεωγραφική θέση και έκταση του δήμου δεν χρειάζεται αυτή η υπηρεσία, αφού κάνει την ίδια διαδρομή που κάνει και ο ΟΣΥ, και όταν στο παρελθόν αυτό οδήγησε να κοπεί μια γραμμή του ΟΣΥ (223).
3. Γιατρός εργασίας εξακολουθεί να μην υπάρχει στο δήμο και είχαμε και πρόσφατο εργατικό ατύχημα σε υπάλληλο του ΚΕΠ, ενώ είναι γνωστό ότι πολλοί εργαζόμενοι ιδιαίτερα στις εργατοτεχνικές υπηρεσίες είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε κινδύνους για τη υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Στο ΚΕΠ καθημερινά, όπως και σε άλλες υπηρεσίες, γίνεται της «τρελής» και η Δημοτική Αρχή αντί να αφουγκραστεί τα προβλήματα των εργαζομένων, που λόγω της πίεσης και της έλλειψης προσωπικού, έρχονται αντιμέτωποι με την ταλαιπωρία των πολιτών, αναμασά πολλές φορές άδικες κατηγορίες που γίνονται σε βάρος του προσωπικού από πολίτες. Εμείς δεν θεωρούμε ότι πάντα οι πολίτες έχουν δίκιο και οι εργαζόμενοι άδικο, γιατί αυτό είναι απότοκο του κοινωνικού αυτοματισμού που σκοπίμως καλλιεργείται στην κοινωνία μας για να δικαιολογηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συρρίκνωσης του κράτους και κυρίως των κοινωνικών υπηρεσιών.
4. Ο αυταρχισμός της Δημοτικής Αρχής καλά κρατεί, αφού υποκαθιστούνται υπηρεσιακοί παράγοντες από αιρετούς και πολιτικά πρόσωπα, αλλά και «άκουσον-άκουσον» παρακολουθείται και το προφίλ των εργαζομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλούνται οι εργαζόμενοι να δώσουν εξηγήσεις όταν ασκούν κριτική στην δημοτική αρχή!
Η κατάσταση αυτή επιβάλει να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι του δήμου Σωματείο που θα στέκεται δίπλα τους και όχι απέναντι τους και δίπλα στη δημοτική αρχή ώστε να δικαιολογεί τις παραλήψεις, τις καθυστερήσεις και την αυταρχική της συμπεριφορά.
Η πλειοψηφία του σωματείου είναι πολύ νωχελική όταν πρόκειται να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και να τους υπερασπίσει και πολύ ευκίνητη όταν πρέπει να πάρει απόφαση το σωματείο να συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη πχ του ΠΑΜΕ ή να αποφασίσει να πάει στις διασπαστικές και μονοπαραταξιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις εργατικές απεργίες και διαδηλώσεις.
Καισαριανή 26-04-2017