18 Φεβ 2017

ΥΠ.ΕΣ.: «Το αμέσως επόμενο διάστημα η συζήτηση για τους συμβασιούχους»

Στο θέμα των συμβασιούχων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, λέγοντας πως προσβλέπει σε μια λύση που θα ισορροπεί ανάμεσα στο Ελληνικό Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και την πραγματικότητα. Και ζητά συνεννόηση με όλα τα Κόμματα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ομηρίας που υφίστανται οι συμβασιούχοι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναλυτικά η σχετική ερώτηση και απάντηση του ΥΠ.ΕΣ.

Ερ. Ένα ερώτημα για τους συμβασιούχους. Εσείς, κ. υπουργέ, από το βήμα του Κοινοβουλίου καταθέσατε την πρότασή σας για αυτούς. Με δεδομένες τις θέσεις όμως του κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο, αλλά και τις απαιτήσεις των εταίρων για τη σχέση προλήψεων προς αποχωρήσεις, μπορεί τελικά να υπάρξει ελπίδα για αυτή την κατηγορία εργαζομένων;
Απ. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: μιλάμε για ανθρώπους που ήδη απασχολούνται στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο. Άρα δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να δούμε με ένα συστηματικό τρόπο, είναι ποιες από αυτές τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας, περιπτώσεις συμβασιούχων, καλύπτουν κάποιες πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τους έχουν κακώς ονοματίσει ως συμβασιούχους, ενώ έχουμε με αυτό τον τρόπο υποπέσει σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Οδηγία ονομάζει κατάχρηση της σύμβασης. Πράγμα που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σεβαστούμε και το ελληνικό Σύνταγμα το οποίο απαγορεύει την μετατροπή σχέσεων σύμβασης συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Πρέπει, λοιπόν, να καθίσουμε κάτω και με έναν αντικειμενικό τρόπο να αποκαταστήσουμε τις πραγματικές σχέσεις εργασίας που υφίστανται σήμερα στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ. Αυτό είναι μια αναγκαία, πιστεύω, πρωτοβουλία, που πρέπει να πάρουν όλα τα κόμματα. Όλοι μαζί να καθίσουμε, να συζητήσουμε, να βρούμε τα αντικειμενικά κριτήρια για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το καθεστώς της ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επί χρόνια δουλεύουν -γιατί μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν 8, 10, 12 χρόνια και παραπάνω ίσως- σε διάφορες θέσεις και αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται και δεν τους αναγνωρίζεται αυτό που πραγματικά κάνουν. Θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε με έναν ψύχραιμο και συστηματικό τρόπο το αμέσως επόμενο διάστημα.