28 Νοε 2016

Δήμος Βύρωνα: Αντιδράσεις εργαζομένων για έφεση σε απόφαση για το επίδομα των 176 ευρώ

Σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα έχει προκαλέσει η απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου να ασκήσει έφεση σε απόφαση του Ειρηνοδικείου που επιδίκασε θετικά την αγωγή 10 υπαλλήλων του πρώην ΝΠΔΔ Πνευματικού Κέντρου Δήμου Βύρωνα για το επίδομα των 176 ευρώ.
Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων έχει ως εξής:

Η Δημοτική Αρχή Βύρωνα με μια προκλητική κ΄ απαράδεκτη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής(αρ. αποφ. 317/2016) αποφάσισε να ασκήσει αναίρεση κατά της υπ. Αρ. 1710/2010 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
    Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών(Διαδικασία Εργατικών Διαφορών) αφορά ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΕΠΙ της αγωγής 10 υπαλλήλων του πρώην ΝΠΔΔ-Πνευματικού Κέντρου Δήμου Βύρωνα-για το επίδομα των 176 ευρώ.
    Η αιτιολόγηση της Δημοτικής Αρχής έχει να κάνει με καταλογισμό του επιδικασθέντος ποσού σε βάρος της, από τυχόν μελλοντικό έλεγχο των αρμόδιων οργάνων του κράτους ,για παραβίαση του Ν. 3852/10 «περί εξάντλησης των ένδικων μέσων επειδή πρόκειται για μισθολογική απαίτηση εργαζομένων που έχει κριθεί αρνητικά από ανώτατο δικαστήριο…»
     Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα θεωρεί προκλητική και απαράδεκτη την ενέργεια αυτή της Δημοτική Αρχής, την οποία καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να την αναιρέσει  και να προχωρήσει στην καταβολή του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού στους παραπάνω εργαζομένους, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών(1710/2010).
    Η επίκληση από την Δημοτική Αρχή του κινδύνου ενός μελλοντικού ελέγχου και τυχόν καταλογισμού σε βάρος της είναι τουλάχιστον αστεία και στερείται σοβαρής αιτιολογίας, δεν αποτελεί δε υπεύθυνη πολιτική στάση.
    Η Δημοτική Αρχή Βύρωνα που θέλει να εμφανίζεται σαν υποστηριχτής των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, οφείλει να υπερβεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου(με πολιτική κάλυψη δηλ.) αυτές τις αντεργατικές διατάξεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, δείχνοντας έτσι θαρραλέα και συνεργατική συμπεριφορά, αναιρώντας σήμερα αυτή την απαράδεκτη απόφαση.
    Διαφορετικά θα καταγραφεί σαν μια Δημοτική Αρχή που με αυτές τις αποφάσεις της στρέφεται εναντίον κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και ‘‘κάθεται στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα’’. 
    Μετά την τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/11/16 και την συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου στις 25/11/16 με τον Δήμαρχο, είναι ξεκάθαρο ότι  η Δημοτική Αρχή εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση για την μη  καταβολή των 176 ευρώ στους εργαζόμενους του πρώην  Ο.Π.Α.