3 Σεπ 2016

Κρατάνε την κανονιστική αρμοδιότητα οι δήμοι στα υγειονομικού ενδιαφέροντος

«Δεν αφαιρείται η κανονιστική αρμοδιότητα από τους ΟΤΑ σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και τους ελέγχους, αλλά απλοποιούνται οι διαδικασίες με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών που ταλανίζουν τους πολίτες».

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη στο πλαίσιο συνάντησης με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη και το δήμαρχο Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα το νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη και το επιστημονικό στέλεχος της ΚΕΔΕ Σ. Μαντέ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που αφορούν μεταξύ άλλων και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων. Η κα Τζάκρη σημείωσε επίσης, ότι «είναι καιρός από τον έλεγχο δικαιολογητικών να περάσουμε σε αποτελεσματικούς ελέγχους των καταστημάτων εν λειτουργία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία εναρμονίζεται με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στη θεσμοθέτηση των ελέγχων στην νέα αυτή βάση και εξ αυτού του λόγου ζητείται εκ νέου η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, με τη νομοθετική πρωτοβουλία καταργούνται όλα τα περιττά δικαιολογητικά, μειώνεται η εμπλοκή της Διοίκησης στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ πλήττονται δραστικά εστίες καθυστέρησης και πιθανής διαφθοράς που ενδέχεται να ενδημούν σε υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι οι παθογένειες που εντοπίζονταν διαχρονικά στη διαδικασία της αδειοδότησης και λειτουργίας των καταστημάτων σχετίζονταν κυρίως με την έλλειψη προσωπικού αλλά και στην καθυστέρηση νευραλγικής σημασίας θεσμικών παρεμβάσεων, όπως είναι ο καθορισμός των χρήσεων γης από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το περίεργο είναι ότι μετά τη συζήτηση δεν ανακοινώθηκε τίποτα για την ταμπακιέρα που είναι το αν θα χρειάζεται βεβαίωση ή όχι για τις χρήσεις γης από το δήμο και άδεια μουσικής ή θα λαμβάνει μαι απλή ενημέρωση ο δήμος.