13 Αυγ 2016

Δήμος Λαγκαδά: Ενημέρωση για τα κρούσματα ελονοσίας στον Άγιο Βασίλειο.

Κατόπιν καταγραφής δύο κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά, κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη σύμπραξη του Δήμου μας, προχώρησαν σε άμεσες δράσεις για την πρόληψη της περαιτέρω τοπικής μετάδοσης της νόσου.

Οι δράσεις αυτές περιελάμβαναν:

· Άμεση ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών και επαγγελματιών υγείας της περιοχής καθώς και υποστήριξή τους για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων περιστατικών.

· Ενημέρωση πόρτα-πόρτα του τοπικού πληθυσμού για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών.

· Εντατικοποίηση του τρέχοντος δημοτικού προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί ο Δήμος Λαγκαδά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ευρύτερη περιοχή καθώς και εξειδικευμένες δράσεις για την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών.

· Διαρκή παρακολούθηση των εν δυνάμει εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή και εκδήλωση ενεργειών για την εξάλειψή τους.

Μόλις ο Δήμος Λαγκαδά ενημερώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας για τα παραπάνω κρούσματα, συνέδραμε άμεσα για την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών και τη σωστή αντιμετώπιση των κρουσμάτων, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς προχώρησε στην ενημέρωση όλων των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου.

Ζητήσαμε να επισπευτούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και λεπτομερή ενημέρωση για τις δράσεις της Περιφέρειας για την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Λαγκαδά εδώ και δύο χρόνια τρέχει παράλληλα με δικούς του πόρους, δημοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι συμπολίτες μας είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο παραμένουμε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση κάθε νέου περιστατικού. Προτεραιότητα μας εξαρχής ήταν η αποφυγή πρόκλησης πανικού και η σωστή ενημέρωση των συνδημοτών μας.

------

Σε ό,τι αφορά στην ελονοσία και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, γίνονται γνωστά τα παρακάτω:

Η ελονοσία είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από παράσιτο (πλασμώδιο) της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles. Η ελονοσία ενδημεί σε 100 χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974. Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται με ταξίδι ή παραμονή ατόμων σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά). Ωστόσο, από το 2009 και μετά, καταγράφονται κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας και κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Η ελονοσία δεν μεταδίδεται άμεσα με την επαφή μεταξύ των ανθρώπων παρά μόνο όταν κουνούπι τσιμπήσει μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια τσιμπήσει υγιές άτομο.

Η εικόνα της νόσου είναι συνήθως ήπια και προσομοιάζει με τη γρίπη. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εφιδρώσεις και ρίγος. Μπορούν να παρουσιαστούν επίσης κεφαλαλγία, καταβολή, αρθραλγίες και μυαλγίες, ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια, βήχας και άλλα συμπτώματα. Η νόσος είναι πλήρως ιάσιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει το συντομότερο την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές.

Για την προστασία από τα κουνούπια και την ελονοσία συνιστάται προς τους πολίτες η λήψη των παρακάτω μέτρων:

· Μέτρα αποφυγής τσιμπημάτων κουνουπιών:

Χρήση εντομοαπωθητικών λοσιόν δέρματος όταν υπάρχουν κουνούπια (προσοχή στις οδηγίες χρήσης). Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερο το σώμα.

Συχνά λουτρά καθαριότητας. Χρήση κουνουπιέρας και άλλων μέτρων αποφυγής εισόδου κουνουπιών στο εσωτερικό των κατοικιών. Συνιστάται εγκατάσταση συσκευών κλιματισμού και ανεμιστήρων και χρήση λαμπτήρων κιτρίνου χρώματος στο εξωτερικό των οικιών.

· Μέτρα αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών:

Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών έστω και σε μικρή ποσότητα, γιατί τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται μόνο στο στάσιμο νερό. (γλάστρες, βάζα, λεκάνες και βαρέλια, παλιά λάστιχα, σιντριβάνια εγκαταλειμμένα, ποτίστρες κτλ). Κούρεμα του γκαζόν, θάμνων, φυλλωσιάς και γενικά κατά το δυνατό περιορισμό της βλάστησης όπου βρίσκουν κατάλυμα τα ενήλικα (ακμαία) κουνούπια και πότισμα τις πρωινές ώρες.