27 Ιουλ 2016

Απαντήσεις Κατρούγκαλου περί απολύσεων στο Δημόσιο

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Αθήνα 984” είπε πως «δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν από το Δημόσιο, για τον απλό λόγο ότι σήμερα έχουμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους κατά το 1/3, σε σχέση με το 2010. Το 2010 ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή, δεν περισσεύει κανείς στο Δημόσιο. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις παντού».
Αναλυτικά, όλες οι δηλώσεις Κατρούγκαλο στον ραδιοσταθμό “Αθήνα 984”:

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εκφράζοντας όπως είπε την προσωπική του άποψη. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Αθήνα 984” είπε πως «το σκεπτικό είναι ότι σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση -για να είναι πιο δημοκρατικό το πολίτευμα- πρέπει να ενισχύσουμε τη Βουλή και τον απλό πολίτη, με αυτά που λέμε τα αμεσοδημοκρατικά, τα δημοψηφίσματα λαϊκής αρνησικυρίας κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ακριβώς επειδή θέλουμε την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αδυναμία αυτοδύναμων κυβερνήσεων- και είναι σωστό να υπάρχει, όταν ένα κόμμα δεν είναι αυτοδύναμο στον λαό.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει, ώστε να εξασφαλίζεται ο σχηματισμός κυβερνήσεων, να λειτουργεί σαν διαιτητής ανάμεσα στις διάφορες εξουσίες. Συμπλήρωσε δε πως «επειδή θα είναι ισχυρότερος ο Πρόεδρος από ό,τι είναι ο σημερινός, θα πρέπει να εκλέγεται άμεσα, και γνώμη μου είναι ότι πρέπει και να ανακαλείται από τον λαό. Ακριβώς επειδή δεν πρέπει να υπάρχει κανένα όργανο -που ασκεί εξουσία-, στο οποίο να μην έχει δυνατότητα να ασκεί ένα άλλο σώμα -εν προκειμένω το εκλογικό-, έλεγχο».
Για το Δημόσιο
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα είπε: «Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν από το Δημόσιο, για τον απλό λόγο ότι σήμερα έχουμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους κατά το 1/3, σε σχέση με το 2010. Το 2010 ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή, δεν περισσεύει κανείς στο Δημόσιο. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις παντού».
Για τα εφάπαξ
Ανέφερε ότι το εφάπαξ θα αρχίσει και πάλι να καταβάλλετε από αυτόν το μήνα, σημειώνοντας πως ο «μαθηματικός τύπος που είχαν προβλέψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εφαρμοζόταν. Ήδη από αυτό τον μήνα θα καταβληθούν τα πρώτα εφάπαξ. Θα βγουν τον Ιούλιο και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τον Αύγουστο. Ένα μεγάλο ποσό από τα χρήματα που θα πάρουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, θα καταβληθούν στο εφάπαξ».