17 Ιουλ 2016

Συμψηφισμός οφειλών Δήμων και Περιφερειών - Έγγραφο του ΥΠ.ΟΙΚ.

Σύμφωνα με την οικ. αριθμ. 5998/2016 ΦΕΚ 1704Β΄/14.06.2016 ΚΥΑ Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 79 του ν.4316/2014 (ΦΕΚ Α΄270/24.12.2014) «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα, με τις σχετικές διατάξεις της περ. α της παρ. 2 του ως άνω άρθρου, ορίζεται ότι, με την έκδοση Αποφάσεων των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές Δήμων και Περιφερειών στο Ελληνικό Δημόσιο (ήτοι και βεβαιωμένες οφειλές υπέρ τρίτων στο Δημόσιο) δύναται να συμψηφίζονται με ποσά που αναλογούν σε ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) επί των εσόδων τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που προορίζονται για κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους για τους Δήμους και επί των εσόδων τους από τους ΚΑΠ που προορίζονται για κάλυψη αντίστοιχων δαπανών των Περιφερειών.

Επισημαίνεται ότι, οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εκδίδονται με μέριμνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν αίτησης του Δήμου ή της Περιφέρειας και σχετικής απόφασης του οικείου Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Με την ίδια απόφαση του Συμβουλίου, καθορίζεται το ύψος, του επιπλέον του πέντε τοις εκατό (5%) ποσοστού επί των εσόδων των ΚΑΠ, που ο Δήμος ή η Περιφέρεια επιθυμεί να παρακρατείται προς απόδοση στους ως άνω φορείς.

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 40217/26.11.2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κοινοποιήθηκε στις Δ.Ο.Υ. / Ελεγκτικά Κέντρα, κ.λπ., οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για τους οποίους έχει εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ, ώστε να υπαχθούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ρύθμιση των ως άνω διατάξεων, δικαιούνται το ποσοστό απαλλαγής των επιβαρύνσεων, που αντιστοιχεί στην προκαθορισμένη ρητά στην ΚΥΑ χρονική περίοδο, ενώ, στην περίπτωση που σύμφωνα με την οικεία ΚΥΑ δεν ορίζεται προκαθορισμένο χρονικό διάστημα - εντός εξαετίας από τη δημοσίευσή της - ολοκλήρωσης του συμψηφισμού, οι υπαγόμενες οφειλές δεν τυγχάνουν των απαλλαγών επί των επιβαρύνσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο ως άνω έγγραφο του αρμόδιου για τις διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών, η ρητή αναφορά της χρονικής διάρκειας ολοκλήρωσης του συμψηφισμού είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταστεί σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι με την ολοκλήρωση των εν λόγω συμψηφισμών και «με την αποπληρωμή του συνόλου των ποσών τα οποία ανά ΚΥΑ ρυθμίζονται», προβλέπεται, το ευεργέτημα της απαλλαγής κατά ποσοστό από τους πρόσθετους φόρους, τόκους, πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, κ.λπ.

Για τις περιπτώσεις συμψηφισμών, οι οποίοι διενεργούνται πέραν της εξαετίας και δεδομένης της μη πρόβλεψης οποιωνδήποτε απαλλαγών, η αναφορά του χρόνου ολοκλήρωσής τους δεν αποτελεί καίριο ζήτημα, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση αυτή επέρχεται με την αποπληρωμή των συμψηφισθέντων οφειλών στο σύνολό τους.