30 Ιουλ 2016

Ο Δήμος Πατρέων είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, που παίρνει απόφαση, να απαιτήσει μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών

Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες (Τετάρτη 28 Ιουλίου) από το Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της «αύξησης του ωραρίου εργασίας προσωπικού ΙΔΑΧ μειωμένου ωραρίου κατηγορίας ΥΕ ειδικότητας καθαριστών και καθαριστριών σχολικών μονάδων». Θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας και τόνισε ανάμεσα στα άλλα την απαίτηση της Δημοτικής Αρχής για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της μισθοδοσίας των εργαζομένων, που σήμερα με βάση τον αντίστοιχο νόμο της κυβέρνησης, πληρώνει ο Δήμος, μέσω των ανταποδοτικών.

Παρόντες στη συζήτηση, χαιρετίζοντας την θέση της Δημοτικής Αρχής, ήταν το Σωματείο Σχολικών Καθαριστών-στριών και οι 22 εργαζόμενες στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πατρέων. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρου του Σωματείου Ηλίας Τσούνας, τόνισε ότι ο Δήμος Πατρέων, είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που παίρνει τέτοια απόφαση.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

«Όπως γνωρίζετε η Δημοτική Αρχή διεκδικεί προσλήψεις στις Υπηρεσίες του Δήμου με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας & με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στη κατεύθυνση αυτή είναι οι διεκδικήσεις μας & οι αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απαγόρευση προσλήψεων, είναι πολιτικές επιλογές που επιβάλλονται από την Ε.Ε. & υλοποιούνται από την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση όπως & τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που στόχο έχουν την απαξίωση των Υπηρεσιών Δημοσίου & ΟΤΑ & την παράδοσή τους σε μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους με προτεραιότητα στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες Καθαριότητας, Ύδρευσης κ.λ.π.

Αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα υποστελεχομένες υποδομές & Υπηρεσίες στο Δήμο που είναι απαραίτητες για τη λαϊκή οικογένεια μεταξύ των οποίων & τα σχολεία μας.

Οι συγκεκριμένες σχολικές καθαρίστριες ΙΔΑΧ εργάζονται με μειωμένο ωράριο που φτάνει από 5 ώρες την βδομάδα έως 20 & μαζί με τις σχολικές καθαρίστριες που αμείβονται ανά αίθουσα μέσω των σχολικών επιτροπών ( όλες δε με εξευτελιστικές αποδοχές), έχουν πάρει στην πλάτη τους την καθαριότητα & τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας για χιλιάδες μαθητόκοσμου & εκπαιδευτικούς.

Τσακισμένες από δικαιώματα εδώ & χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο.

Τη μόνιμη & σταθερή εργασία, να δουλεύουν & να ζουν με αξιοπρέπεια.

Για χρόνια βρίσκουν απέναντι τους την κοροϊδία & την παραπλάνηση διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Ευθύνες έχουν & πολλές Δημοτικές Αρχές που όχι μόνο δεν αντιστέκονται αλλά φτάνουν και σε απολύσεις όπως η Δημοτική Αρχή του Περάματος, που με απόφαση του Δ.Σ. είχε προβεί στις απολύσεις Σχολικών Καθαριστριών.

Ανάλογες ευθύνες έχει & η ηγεσία της ΚΕΔΕ όπου διαχρονικά συναινεί στον εμπαιγμό προσηλωμένη στα πλαίσια της πολιτικής εναρμόνισης των οικονομικών της Τοπικής Διοίκησης με την Ευρωενωσιακή δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο Δήμο μας έχουμε τις εξής κατηγορίες σχολικών καθαριστριών:

ΙΔΑΧ πλήρους ωραρίου με αριθμό εργαζόμενων 67

ΙΔΑΧ μειωμένου ωραρίου με αριθμό εργαζόμενων 22

Μέσω σχολικών επιτροπών αμειβόμενες ανά αίθουσα με αριθμό εργαζόμενων 162 (93 σε σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης & 69 Β/θμιας Εκπαίδευσης)

Ο συνολικός αριθμός των υπόψη καθαριστριών

υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών που έχουν τα 264 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου μας.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το άρθρο 8 του ν.4368/16 δεν λύνει το πρόβλημα εργασίας των σχολικών καθαριστριών ΙΔΑΧ μειωμένου ωραρίου, διότι παραπέμπει το θέμα στους Δήμους για την αύξηση του ωραρίου τους μέχρι 40 ώρες ανά βδομάδα με απόφαση των Δ.Σ. χωρίς να χρηματοδοτεί την αύξηση του ωραρίου, αλλά μόνο αν το καλύπτουν οι Δήμοι, την ίδια ώρα που ολοένα & περισσότερο πετσοκόβει τη χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση.

Ανάλογη αντιμετώπιση επεφύλασσε & στις σχολικές καθαρίστριες που αμείβονται ανά αίθουσα, όπου μείωσε τις αποδοχές τους κατά 10% μέσω των σχολικών επιτροπών ενώ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Διοίκηση που προωθεί τώρα η Κυβέρνηση ούτε λέξη για τη μονιμοποίησή τους.

Είναι πολιτική της επιλογή αντί να χρηματοδοτεί, να μεταφέρει το κόστος στους Δήμους, να επιτρέπει προσλήψεις μόνο στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες, εκεί δηλαδή που πληρώνει ο Δημότης & με οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων που περιλαμβάνουν αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Άλλωστε & με το υπόψη νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ & άλλες διατάξεις», η ανταποδοτικότητα στην Τ.Δ. ισχυροποιείται & διαμορφώνονται καλλίτερες προϋποθέσεις μιας πιο ισχυρής διασύνδεσης της Τοπικής Διοίκησης με τις ανάγκες του κεφαλαίου & τη συμμετοχή φορέων της Τ.Δ. με Α.Ε. π.χ. για την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας όπου προσδιορίζει και τη συμμετοχή της Τ.Δ. στις Α.Ε. με μειοψηφικό πακέτο μέχρι του 49%.

Στην ίδια κατεύθυνση άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο με την ισχυροποίηση των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου το Κράτος υποχωρεί σταθερά από κόστη συντήρησης της εργατικής δύναμης, και με διάφορα προγράμματα & δίκτυα φτώχιας καθήλωσαν λαϊκές ανάγκες σε κατώτατα επίπεδα, λειτουργώντας στη κατεύθυνση χειραγώγησης ανέργων & τσακισμένων από την καπιταλιστική κρίση λαϊκών στρωμάτων, με εργαλείο τους τις ΜΚΟ.

Η Κυβέρνηση για το θέμα της αύξησης του ωραρίου των υπόψη σχολικών καθαριστριών που κουβεντιάζουμε σήμερα, με το άρθρο 8 του ν. 4368/16 νομοθετεί ότι μπορεί να αυξηθεί το ωράριό τους με ευθύνη & χρηματοδότηση των Δήμων για να έχει να αντιμετωπίσει λιγότερες καθαρίστριες μέσω σχολικών επιτροπών με αντίστοιχη μειωμένη χρηματοδότηση.

Δηλαδή πληρώστε εσείς σαν Τοπική Διοίκηση αυξάνοντας το ωράριο εργασίας των, λιγοστεύοντας τα κονδύλια που θα απαιτηθούν περαιτέρω μέσω των σχολικών επιτροπών.

Η Δημοτική Αρχή είναι στο πλάι των εργαζόμενων για μόνιμη & σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, όχι μόνο για να σταθούν στα πόδια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά γιατί είναι ανάγκη & δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών ν α στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο που τους αξίζει, δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο & με ασφάλεια.

Για αυτό διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών με συγκροτημένα εργασιακά μισθολογικά & ασφαλιστικά δικαιώματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχεια της εργασίας των & το ζήτημα καθαριότητας & δημόσιας υγείας στα σχολικά συγκροτήματα.

Αυτό τονίσαμε & στη συνάντηση που είχαμε με το Σωματείο των εργαζόμενων & παράλληλα δεσμευτήκαμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου από το Σεπτέμβρη οι υπόψη εργαζόμενες να εργάζονται με πλήρες ωράριο εργασίας.

Αυτό κάνουμε πράξη σήμερα φέρνοντας τη εισήγηση για λήψη απόφασης στο Δ.Σ. για πλήρες ωράριο εργασίας 8 ωρών & όχι για μέχρι 8 ωρών που έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Δ/νσης Οικ/κών Τμήμα Μισθοδοσίας, η μισθοδοσία τους σήμερα ανέρχεται στις 9.831,31€ ανά μήνα & 117.975,72€ το χρόνο & με πλήρες ωράριο εργασίας 25.401,50€ ανά μήνα & 304.818€ το χρόνο.

Ποσό διαφοράς 186.843,72€ το χρόνο που θα καλύψουμε από πόρους του Δήμου μέσα στην υπάρχουσα αρνητική κατάσταση των οικονομικών μας κάνοντας ότι μπορούμε για τους εργαζομένους μας μέσα στο εχθρικό για αυτούς τοπίο με τους αντιλαϊκούς νόμους κυβερνήσεων – Ε.Ε.

Το ίδιο πράξαμε καλύπτοντας την κυβερνητική μείωση του 10% (σε μισθούς 200- 300 €) στις σχολικές καθαρίστριες μέσω των σχολικών επιτροπών σε κόστος που ανήλθε στις 72.000€.

Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός με τη χρηματοδότηση με την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του 10% που περικόπηκε πέρυσι. 

Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε την πλήρη χρηματοδότηση της εργασίας των από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, καθώς & προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής & τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου».