13 Ιουλ 2016

Κ.Ε.Δ.Ε.: Αναγκαίο να αποδοθούν οι χώροι στην Αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και τη δημιουργία υποδομών

Επιστολή του Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προκειμένου τα στρατόπεδα που δε χρησιμοποιούνται να μην ενταχθούν στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας 

Την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συμπεριλάβει με νομοθετική ρύθμιση στρατόπεδα που βρίσκονται εντός ορίων πόλεων και δε χρησιμοποιούνται, στην κατηγορία των «Στρατηγικών Επενδύσεων» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκφράζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Γ. Πατούλης με την επιστολή, ζητεί να εξαιρεθούν από το επίμαχο άρθρο 16 τα στρατόπεδα και διατυπώνει το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο και οι υποδομές, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικότερα τονίζει μεταξύ άλλων: «δυστυχώς καθόσον αφορά την εφαρμογή του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου που παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να χαρακτηρίσει επενδύσεις Στρατηγικές μια σειρά ακινήτων του Υπουργείου δε φαίνεται να εξαιρούνται από την διάταξη αυτή ρητώς τα παλαιά και μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα που βρίσκονται μέσα στα όρια των πόλεων».

Στη συνέχεια διατυπώνει μια σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα όπως:
  • Έχουν οι Δήμοι την δυνατότητα να μετάσχουν ως επενδυτές στην αξιοποίηση αυτής της περιουσίας;
  • Είναι δυνατόν να υπάρξουν πολεοδομικές μελέτες χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις προτάσεις των Δήμων;
  • Θα αναιρεθούν πολεοδομικές μελέτες που εγκρίθηκαν για συγκεκριμένα στρατόπεδα
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του, και ακολούθως ζητεί να «υπάρξει ρητή εξαίρεση στον νόμο που να αφορά τα παλαιά στρατόπεδα εντός των πόλεων τα οποία πρέπει να δοθούν κατά χρήση και κυριότητα στους Δήμους με την έγκριση σχετικών πολεοδομικών μελετών».