11 Ιουλ 2016

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης: Αντεργατικές εξελίξεις στους παιδικούς σταθμούς

Αριθμ Πρωτ: 52
Ημερ: 11/7/2016
Καταγγέλλουμε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αφήσει απλήρωτους τους 14 εργαζόμενους με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς, ειδοποιώντας τους μόλις την Δευτέρα 5 Ιούλη ότι δεν θα πληρωθούν την Παρασκευή 8 Ιούλη.
Από την άμεση κινητοποίηση του σωματείου και των συναδέλφων και την συνάντηση με το πρόεδρο του ΚΟΙΠΑΠ την Τρίτη 5 Ιούλη, όπως και την παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδια μέρα, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας τόσο για τη πληρωμή των δεδουλευμένων όσο και για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων.

Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί πρόθυμα, για μία ακόμα φορά, τις πολιτικές τής κεντρικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επιδιώκει να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ προκειμένου να εξυπηρετήσει και ουσιαστικά να ενισχύσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σε βάρος των δημοτικών παιδικών σταθμών. Αλλάζουν τον τρόπο χρηματοδότησης και θα δίνεται υπό τη μορφή των voucher απ’ ευθείας στους γονείς και όχι στις δομές. Αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος των γονιών να στραφεί στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με συνέπεια την υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή. Το ποσό που θα δοθεί θα είναι μειωμένο κατά 5%. Αυτό θα σημάνει ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι ακόμα πιο υποβαθμισμένες. Το προσωπικό που είχε προσληφθεί μέσα από το πρόγραμμα ουσιαστικά βρίσκεται στον αέρα, αφού η επαναπρόσληψη τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αιτήσεις των παιδιών. Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε μέχρι και σήμερα και που όριζε ότι μια δομή θα μπορούσε να καλύψει τις θέσεις της μέχρι 70% μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών αλλά και των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων να μείνουν εκτός.
Η χρόνια υποχρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών από τη Δημοτική Αρχή (ΝΔ ΠΑΣΟΚ) όσο και από την προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ. ΠΑΣΟΚ) οδήγησε στη μη εγγραφή στον προϋπολογισμό του ΚΟΙΠΑΠ της μισθοδοσίας των εργαζομένων με τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο γιατί τα κονδύλια αυτά δίνονται για αυτό το λόγο στο δήμο. Για να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης, θα πρέπει να γίνουν δύο τροποποιήσεις προϋπολογισμού με ψήφιση από το ΔΣ του ΚΟΙΠΑΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο (η 1η έγινε ήδη), και να εγκριθούν αντίστοιχα από την περιφέρεια, και όλα αυτά μέχρι το τέλος Ιούλη! Η όλη εκτέλεση του προϋπολογισμού, με διάφορα τεχνάσματα, δείχνει τις πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής και της διοίκησης του ΚΟΙΠΑΠ που φορτώνουν στους εργαζόμενους και τους γονείς την υποχρηματοδότηση των Παιδικών σταθμών.
Καταγγέλλουμε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, καθώς δεν υπήρξε ρητή δέσμευση από το Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων όπως προβλέπεται από την σύμβαση. Για μία ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει πρώτη τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε καμία απόλυση εργαζομένου στους παιδικούς σταθμούς! Οι παιδικοί σταθμοί είναι ήδη βαριά υποστελεχωμένοι και δεν περισσεύει κανείς!
Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων και τη σταθερή καταβολή τους κάθε μήνα!
Προκηρύσσουμε στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο δήμο και στα νομικά πρόσωπα την Τετάρτη 13 Ιούλη από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας και συγκέντρωση μπροστά από τους παιδικούς σταθμούς. 
Ενημερώνουμε τους γονείς, το σύλλογό τους, τους δημότες. 
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας! 
Συμμετέχουμε στη παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 11-7-2016 στις 13:00 μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλούμε όλους τους συναδέλφους ιδιαίτερα τους συναδέλφους στους παιδικούς σταθμούς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να πάρουν μαζικά μέρος. 
Διεκδικούμε 
  • Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Εκ του ΔΣ