17 Οκτ 2011

Σκουπιδοπόλεμος και μάζεμα μετ' εμποδίων

ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ
• Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Ήταν ένα... βρώμικο Σαββατοκύριακο. Με ιδιωτικά μηχανήματα γνωστών συμφερόντων και εργάτες άγνωστης προέλευσης, χωρίς εξοπλισμό, να αδειάζουν όπως να 'ναι κάδους απορριμμάτων από ελάχιστους δρόμους της Αθήνας, εκατοντάδες σκουπιδόλοφους να παραμένουν ακλόνητοι στις γειτονιές, τα ΜΑΤ να «ελευθερώνουν» τον ΧΥΤΑ Φυλής, τον Δήμο Αθηναίων να βρίσκει μέσα σε δύο ώρες δικαστήριο για να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ελεύθερους χώρους να μετατρέπονται σε πρόχειρους σταθμούς μεταφόρτωσης.
Βράδυ Κυριακής, όποιος επιχείρησε να μετρήσει κερδισμένους και χαμένους βρέθηκε μπρος σε ένα απίστευτο κουβάρι. Χαμένοι προφανέστατα οι πολίτες, που ήθελαν να βρεθεί μια λύση και πίστεψαν τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλο ότι «Δευτέρα πρωί θα έχει καθαρίσει και το τελευταίο σημείο». Χαμένοι και οι εργαζόμενοι των δήμων, που ζουν με την απειλή του υπουργείου Εσωτερικών ότι καταργούνται οσονούπω οι οργανικές τους θέσεις. Χαμένοι και οι δήμοι που είδαν τρίτους να κάνουν τη δουλειά τους.
Κερδισμένοι οι ιδιώτες, που μπήκαν επισήμως και στην μπίζνα της αποκομιδής απορριμμάτων. Κερδισμένος και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, που δεν προλάβαινε να εμφανίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια, να λέει ότι ήρθε η ώρα να λυθούν προβλήματα 30 ετών και μετά να ζητεί από τους δήμους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

«Σάκος του μποξ»

Χαμένος με χαρακτηριστικά «σάκου του μποξ» ο Δήμος Αθηναίων και ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, ο οποίος βρέθηκε στη θέση να κατηγορείται παρασκηνιακά από την κυβέρνηση για ενδοτικότητα και αναποτελεσματικότητα, ανοιχτά από την Περιφέρεια Αττικής ότι δεν κάνει τη δουλειά του, με οργή από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την προσφυγή που κατέθεσε κατά της απεργίας και με αιχμές από τον δικό του κόσμο, τους νομικούς του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος κατέθεσε αγωγή στις 16.20 του Σαββάτου, που θυροκολλήθηκε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 17.30 με προθεσμία να δικαστεί στις 18.30 σε μέρα αποχής των δικηγόρων. Η δίκη αναβλήθηκε για σήμερα έπειτα από αίτημα εξαίρεσης της προέδρου κ. Παλούδη (για υπόνοια μεροληψίας), γεγονός που ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε «πλήρη γελοιοποίηση των θεσμών». Για «κατήφορο Καμίνη» (αν και υπήρξε μαθητής του και ψηφοφόρος του) μίλησε ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΟΕ, Δ. Βερβεσός, περιγράφοντας ένα δικαστήριο κλειδωμένο με λουκέτο, που δεν έδινε καν το χρόνο για μελέτη της δικογραφίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ, Η. Νικολακάκος, μίλησε για παραβίαση της αποχής από τον νομικό εκπρόσωπο του δήμου κ. Γεωργακαράκο.
Πάντως και εντός του δήμου, η πρόταση για προσφυγή κατά της απεργίας καταψηφίστηκε όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και δύο της πλειοψηφίας (Γ. Αναγνωστόπουλο, Σταυρούλα Αγγελίδου), ενώ άλλοι δύο ψήφισαν λευκό, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Α. Βαρελάς και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Λαμπρακάκης.
Ο νυν πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε πάντως ότι η απεργία συνεχίζεται με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Τόνισε ακόμη ότι εφόσον τα «επείγοντα δρομολόγια εξυπηρετούνται, κατά την κυβέρνηση, από ιδιώτες», τα δημοτικά συνεργεία δεν θα μαζεύουν τίποτε. Αγνωστο είναι τι θα σημαίνει αυτό για τα σημεία όπου γίνονται λαϊκές αγορές και τη Βαρβάκειο στο κέντρο της πόλης.
Ο κ. Μπαλασόπουλος προειδοποίησε ότι με μαζικές συγκεντρώσεις θα παρεμποδιστεί ο «απεργοσπαστικός μηχανισμός των ιδιωτών», ότι από σήμερα καταλαμβάνονται όλα τα δημοτικά κτίρια και θα καθαριστεί μόνον η διαδρομή στην οποία θα κινηθεί η πορεία της 48ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Π. Κουκουλόπουλο, ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι προωθούνται κανονικά τα σχέδια για διάταξη νόμου που θα καταργεί τις οργανικές θέσεις στις Διευθύνσεις Καθαριότητας των δήμων. Νωρίτερα όμως, ο Θ. Μπαλασόπουλος είχε τονίσει ότι αυτό δεν γίνεται διότι θα πρέπει να λάβει κάθε δήμος τις δικές του αποφάσεις.
Αργά την Κυριακή ο περιφερειάρχης Αττικής θέλησε να επιστρέψει την ευθύνη της αποκομιδής στους δημάρχους, αφού είχε πέσει άλλη μια προσπάθεια μεσολάβησης της ΚΕΔΕ στο κενό.
Ο κ. Σγουρός προσπάθησε επίσης να διαψεύσει την εναπόθεση σκουπιδιών στην περιοχή του ΚΤΕΟ Ελληνικού τα μεσάνυχτα του Σαββάτου - προσπάθεια που διαψεύδεται όμως από τις φωτογραφίες του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. «Τα απορριμματοφόρα είχαν ως τελικό προορισμό το ΧΥΤΑ Φυλής», λέει σε ανακοίνωση, αλλά εκείνη την ώρα ο ΧΥΤΑ τελούσε υπό κατάληψη.

του Άρη Χατζηγεωργίου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 17/10/2011