10 Ιουν 2016

Πέντε «ψαλίδια» στις συντάξεις 795.000 δικαιούχων

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις επερχόμενες περικοπές σε ΕΚΑΣ, μέρισμα, επικουρικές, εφάπαξ και από την επιβολή πλαφόν
Του Στέλιου Παπαπέτρου 

Από τον επόμενο μήνα, με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου, θα αρχίσουν να βλέπουν οι συνταξιούχοι τις νέες απώλειες στο εισόδημά τους εξαιτίας των νέων σαρωτικών μειώσεων στις συνταξιοδοτικές παροχές που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Οι νέες μειώσεις θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, καθώς μέσα στο 2017 θα αλλάξουν εκ νέου τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, όπως και τα ποσά που αντιστοιχούν στις κλίμακες του επιδόματος. Ο συνολικός αριθμός αυτών που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο των νέων περικοπών, σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, πλησιάζει τους 795.000 δικαιούχους όλων των κατηγοριών.

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, πέντε είναι οι μεγάλες κατηγορίες των συνταξιούχων που θα δουν περικοπές από τον επόμενο μήνα:

1. 80.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα αρχίσουν να χάνουν σταδιακά το επίδομα, αμέσως μετά την εκκαθάριση των περσινών φορολογικών τους δηλώσεων. Ουσιαστικά, οι χαμένοι θα είναι όσοι είχαν: α) ατομικό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μεγαλύτερο από 7.973 ευρώ. β) συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα μεγαλύτερο από 8.886 ευρώ και γ) συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 664 ευρώ. Οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ του πρώτου εξαμήνου του 2016.2. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μετοχικού Ταμείου, 280.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου είναι αντιμέτωποι με νέες σοβαρές απώλειες στο μέρισμά τους οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν έως και το 35%. Ουσιαστικά, με το νέο σύστημα υιοθετείται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ΜΤΠΥ και στο εξής οι παροχές του θα πρέπει να καλύπτονται από τα αποθεματικά του και τα έσοδα του ταμείου.

3. 373.644 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ταμείου και τον σχετικό πίνακα) έχουν επικουρικές πάνω από 300 ευρώ και κινδυνεύουν να δουν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Σήμερα το ταμείο χορηγεί επικουρικές συντάξεις σε 9 διαφορετικούς τομείς και έχει 1.183.000 συνταξιούχους. Συνολικά οι επικουρικές συντάξεις όλων των ταμείων ανέρχονται σε 1,6 εκατ.

4. 62.000 δικαιούχοι του εφάπαξ που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους από την 1/9/2013 και μετά θα δουν νέες μειώσεις στα ποσά του εφάπαξ που θα φθάσουν έως και στο 18%. Το εφάπαξ έχει υποστεί άλλες δύο μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες αθροιστικά φθάνουν στο 38%. Άρα επί αυτών των περικομμένων εφάπαξ θα υπάρξει και νέα μείωση, η τρίτη κατά σειρά.

5. Με την επιβολή νέων ανώτατων πλαφόν στις κύριες συντάξεις κόβονται αυτόματα όλες οι κύριες συντάξεις που είναι πάνω από 2.000 ευρώ.

Οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου ουσιαστικά φωτογραφίζουν τις μεγάλες κατηγορίες των συνταξιούχων που θα έχουν απώλειες στο εισόδημά τους, καθώς και τα ταμεία στα οποία είναι ασφαλισμένοι. Οι συνταξιούχοι που θα υποστούν τις απώλειες δεν είναι οι κατά συνθήκη «υψηλόμισθοι», καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων. Οι κατηγορίες αυτών που θα υποστούν τις μειώσεις είναι οι εξής:

1. Συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 665 ευρώ.

2. Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ - Τραπεζών - πρώην ΔΕΚΟ, των ταμείων του Τύπου και των ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων (ΕΤΑΑ), οι οποίοι κατά κανόνα είχαν υψηλότερες κύριες και επικουρικές συντάξεις .

3. Όλοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν μέρισμα και εφάπαξ και είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης (35).

Εφημερίδα "Η Ναυτεμπορική", 10/6/2016