16 Ιουν 2016

ΕΡΓΑΝΗ: Στο 53,36% οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Σε μια προσπάθεια να κρύψει την έκρηξη των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τους μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα -αποτέλεσμα των μνημονίων και των πολιτικών που απορρέουν και εφαρμόζει κατά γράμμα και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έπειτα από τη μετάλλαξή της-, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ανακοίνωσή του, θριαμβολογεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης και για τα στοιχεία του «Εργάνη» που αφορούν στη ροή της μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Μάιο.
Ωστόσο, αποκρύπτει ένα σημαντικό γεγονός: πωςπλέον του 1 στους 2 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται σε καθεστώς ελαστικής σχέσης εργασίας. Συγκεκριμένα: το 49,64% εργάζεται με πλήρη απασχόληση και το υπόλοιπο 53,36% με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΝΗ
ergani-maios2016

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η ανεργία παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας και η κατάσταση δεν δικαιολογεί κανενός είδους πανηγυρισμό. Ωστόσο η αγορά εργασίας δείχνει ήδη σημαντικά σημεία ανάκαμψης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του έτους 2016 όχι απλώς είναι θετικό, αλλά αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, το ισοζύγιο για το διάστημα αυτό διαμορφώνεται στις 201.056 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ειδικά για το μήνα Μάιο ήταν θετικό κατά 76.591 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 230.965, ενώ οι αποχωρήσεις σε 154.374.
Το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας, μετά την επιτυχή αξιολόγηση, ανοίγει νέες προοπτικές ανάκαμψης για την οικονομία, οι οποίες σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή της απορρύθμισης και εντατικοποίηση των ελέγχων της εργασιακής ζούγκλας, θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην δημιουργία θέσεων εργασίας.