8 Μαΐ 2016

Μείωση συντάξεων του Δημοσίου ζητά το ΔΝΤ στα προληπτικά μέτρα

Όσο πλησιάζει η ώρα για το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup που θα λάβει χώρα το πρωί της Δευτέρας η πίεση κορυφώνεται,  αλλά και αποκαλύπτονται -  και εγγράφως πλέον -  όχι μόνο οι διαφωνίες  που παραμένουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς, του ΔΝΤ και του κοινοτικού σκέλους των θεσμών, με επίκεντρο το χρέος και τα προληπτικά μέτρα, αλλά και κρίσιμοι παράμετροι της διαπραγμάτευσης που προς το παρόν βρίσκονταν στο παρασκήνιο και κομίζουν νέα μέτρα.

Το ΔΝΤ στην επιστολή του προς το Eurogroup ναι μεν "ξορκίζει" τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. ευρώ ζητώντας παρεμβάσεις στο χρέος τώρα, αλλά ονοματίζει και την "πηγή" κάλυψης αποκλίσεων:  μία νέα μείωση συντάξεων του Δημοσίου αλλά και νέα "διεύρυνση" της φορολογικής βάσης.
Και παράλληλα αποκαλύπτει ότι δεν έχει κλείσει καν ο λογαριασμός για το "βασικό" πακέτο, αυτό των 5,4 δισ. ευρώ. Υπολογίζει "τρύπα" 900 εκατ. ευρώ στο  πακέτο μέρος του οποίου συζητείται στη Βουλή σήμερα (ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος/επιχειρήσεων).
Δίδει έτσι μία εξήγηση για τη… βροχή από μεταμεσονύκτιες τροπολογίες στο νομοσχέδιο που "δίνουν" και άλλα μέτρα τα οποία εκτιμάται  ότι θα φέρουν έσοδα 200 εκατ. ευρώ μέσα από -  νέο  - "μαχαίρι" στο αφορολόγητο και από υψηλότερη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και παράλληλα το ΥΠΟΙΚ, μέσα από την επιστολή Τσακαλώτου, προαναγγέλλει μέσα στο Σαββατοκύριακο νέα ελληνική γραπτή αντιπρόταση-συμβιβασμό  για τον μηχανισμό που θα ισχύει  στα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, με σαφέστατη όμως επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν δέχεται ούτε ευρώ πέραν του "βασικού" πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ…
Τι αποκαλύπτει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ στην επιστολή του πέρα από το ζήτημα του χρέους για το οποίο  ζητά άμεση συμφωνία για πλάνο ελάφρυνσης, αποκαλύπτει  και πτυχές της διαπραγμάτευσης:
• Κάνει σαφές ότι αν τα προληπτικά μέτρα εφαρμοσθούν θα περιλαμβάνουν περικοπή συντάξεων του Δημοσίου αλλά και παρεμβάσεις "διεύρυνσης της φορολογικής βάσης".
• Ξεκαθαρίζει  επίσης ότι  έχουν βρεθεί τα 2,5% του ΑΕΠ (4,5 δισ. ευρώ) από τα 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) μέτρα για το βασικό πακέτο,   κάτι που – εν μέρει – εξηγεί τη βιασύνη της κυβέρνησης για τροπολογίες στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.
• Εκτιμά ότι πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορούν να σταθούν για χρόνια και ο στόχος πρέπει να αλλάξει με παρεμβάσεις στο χρέος. 
Το ιστορικό των  3 επιστολών
Η ελληνική θέση κοινωνήθηκε μέσω επιστολής προς τους εταίρους  την οποία υπογράφει ο  κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με δημοσίευμα του MNI. Η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup της Δευτέρας κατ' ελάχιστον μία πολιτική δήλωση  για μέτρα ελάφρυνσης χρέους άμεσης εφαρμογής, αλλά και για όσα  θα ληφθούν μελλοντικά.
Είχε προηγηθεί η είδηση για επιστολή της κ. Λαγκάρντ μέσω της οποίας  το ΔΝΤ ζητά παρεμβάσεις στο χρέος που θα γίνουν τώρα, αλλιώς προειδοποιεί ότι μπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
Και τούτο όταν σε γραπτή ατζέντα του Συμβουλίου της ΕΕ  γίνεται λόγος για πρόθεση λήψης "μίας πολιτικής απόφασης"  για το χρέος με σαφή όμως σύνδεση των αποφάσεων με την αξιολόγηση αλλά και με τα προληπτικά μέτρα…
Τι λέει η κυβέρνηση για την επιστολή ΥΠΟΙΚ
"Κανένα σχόλιο" είναι η απάντηση κύκλων του ελληνικού ΥΠΟΙΚ στην επιστολή Τσακαλώτου που δημοσίευσε το πρακτορείο MNI, ενώ άλλες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πράγματι υπάρχει επιστολή χωρίς να επιβεβαιώνουν, ούτε όμως και να διαψεύδουν ότι πρόκειται για το ίδιο κείμενο. 
Ο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επιστολή του αναφέρει ότι  παραμένει η διαφωνία μεταξύ των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους,  κάνει σαφές ότι "κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ".
Περιγράφει τον αυτόματο μηχανισμό  αναπροσαρμογής των δαπανών με "αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων".
Νέα αντιπρόταση ΥΠΟΙΚ για πρόσθετα μέτρα
Ο κ. Τσακαλώτος προαναγγέλλει γραπτή αντιπρόταση που θα περιλαμβάνει και τις  θέσεις της Ελλάδας για τη "βελτίωση του μηχανισμού" προληπτικών μέτρων "σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup", η οποία θα αποσταλεί  μέχρι τη Δευτέρα.
"Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά" επισημαίνει για το χρέος.  Και ζητά "Κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το Eurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο".
Ο μηχανισμός που ζητούσε ο Σόιμπλε από το 2015
Μένει πλέον αν φανεί στο Eurogroup της Δευτέρας πως θα συγκεραστούν οι διαφορετικές θέσεις Τσακαλώτου- ΔΝΤ- ΕΕ, για το χρέος και τον προληπτικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι όπως έγραφε η εφημερίδα Κεφάλαιο από τον από τον Δεκέμβριο του 2015, το Βερολίνο είχε διαμηνύσει ότι για να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, θέλει ένα "monitoring" διαρκείας, που θα "παράγει" και θα καθορίζει με έναν αυτόματο τρόπο προσαρμογές στη δημοσιονομική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.