23 Μαΐ 2016

Αποκλειστικό: Αναδρομικές μειώσεις 50% στα μερίσματα Δημοσίου!

Σύνδρομο… ΕΚΑΣ με εξοντωτικές περικοπές χτυπά αυτή τη φορά τα συνταξιοδοτικά μερίσματα 500.000 πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού των μερισμάτων τους κρύβει μειώσεις 50%, αντί 32%! 

Το μέρισμα «εξαφανίζεται» με τις νέες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου. Σήμερα στο Δημόσιο το ανώτατο ποσό για υπαλλήλους του ενιαίου μισθολογίου είναι 281 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του θα πέσει στα 141 ευρώ.

Το μέσο ποσό, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, με επίσημα στοιχεία, για όσους έχουν από 30 έως 33 έτη θα διαμορφωθεί στα 104 ευρώ από 191 ευρώ σήμερα. Ενώ όσοι παίρνουν 210 ευρώ θα έχουν πλέον μηνιαίο μέρισμα 117 ευρώ.

Τα νέα ποσά θα πληρωθούν μαζεμένα για τρεις μήνες στο τέλος Ιουνίου. Ομως, οι συνταξιούχοι θα έχουν αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο επειδή τα μερίσματα που εισέπραξαν δεν είχαν μειωθεί. Τα αναδρομικά θα κρατηθούν σε… τρία τρίμηνα. Δηλαδή στο τέλος Ιουνίου θα κρατηθεί η αναδρομική μείωση που αντιστοιχεί στο μέρισμα Φεβρουαρίου που πληρώθηκε τον Ιανουάριο χωρίς μείωση. Με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου θα κρατηθεί η αναδρομική μείωση του μερίσματος Μαρτίου που πληρώθηκε τον Φεβρουάριο χωρίς μείωση και στο τέλος Δεκεμβρίου θα κρατηθεί η αναδρομική μείωση που αντιστοιχεί στο μέρισμα Απριλίου που δόθηκε τον Μάρτιο χωρίς μείωση.

Στις τάξεις των ενστόλων έχει σημάνει συναγερμός. Οι απόστρατοι «βλέπουν» μεγάλες περικοπές όχι μόνο εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των μερισμάτων τους, αλλά και επειδή τα Ταμεία τους σταματούν να επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους, όπως ήταν το 6% από τις δαπάνες λειτουργικών προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που τώρα καταργείται.

Ο επανυπολογισμός των βοηθημάτων δεν θα γίνει επί των συντάξιμων αποδοχών για όλα τα έτη ασφάλισης, αλλά θα σπάει σε δύο και σε τρία μέρη και το τελικό -νέο- ποσό θα είναι το άθροισμα των «υπομερισμάτων» που θα αντιστοιχούν:

1) Στις εισφορές και για όσο διάστημα κατέβαλαν οι συνταξιούχοι επί του βασικού τους μισθού.
2) Στις εισφορές και για όσο διάστημα κατέβαλαν επί του επιδόματος έως 140,8 ευρώ.
3) Στις εισφορές και για όσο διάστημα κατέβαλαν επί του επιδόματος θέσης.

Το κόλπο που κρύβει μειώσεις κατά πολύ μεγαλύτερες από το 32% είναι στον τρόπο που θα υπολογιστούν εκ νέου όλα τα μερίσματα. Και αυτό γιατί στην εγκύκλιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα αναφέρεται -όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής- ότι τα λεγόμενα «υπομερίσματα» θα υπολογιστούν με βάση τόσα χρόνια όσα ήταν αυτά για τα οποία καταβλήθηκαν εισφορές.

Κώστας Κατίκος