29 Μαΐ 2014

"πρΟΤΑση" : Η «α (να)ξιολόγηση», το πρόσχημα και το στοίχημα…




30-5-2014
Θέμα : Η «α (να)ξιολόγηση», το πρόσχημα και το στοίχημα…

Αγαπητοί συνάδελφοι

Οι Ευρωεκλογές πέρασαν…Τα αποτελέσματα αυτών, δεν ήταν ικανοποιητικά για κάποιους που περίμεναν μια…ανανέωση της «εμπιστοσύνης» του ελληνικού λαού προς το πρόσωπό τους. Να συνεχίσουν, δηλαδή, να έχουν το ελεύθερο να νομοθετούν (με διατάξεις, εγκυκλίους και νομοσχέδια) νύχτα, να απολύουν και να απαξιώνουν τον άνθρωπο και τη ζωή του καθημερινά.
Παρόλα αυτά, δυστυχώς, έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες ώστε κάποιες (Ν)τροπολογίες που αφορούν στην ΔΗΘΕΝ «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, να επεκταθούν και στους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού. Είναι, δε, τόση η αγωνία τους να δείξουν στους ξένους (αλλά και στους έλληνες φίλους τους…) πόσο καλοί μαθητές είναι στη «διατριβή» τους «Εγώ θα απολύσω τους περισσότερους», που βιάζονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα απαξίωσης και διάλυσης του ελληνικού δημοσίου. Και αυτό πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο…

Μέσα από ανακοινώσεις και σχόλια, η «πρΟΤΑση» σας έχει έγκαιρα ενημερώσει για τα «σκοτεινά» σχέδια των διοικούντων  της χώρας, τα οποία, πλέον, έχουν μπει στην τελική τους ευθεία με στοχευμένες και «χειρουργικές» παρεμβάσεις.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε ενέργεια επέκτασης και εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4250/2014, οι οποίες αφορούν στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στους εργαζόμενους των δήμων που επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο εξέδωσε εγκύκλιο (ΔΙΔΑΔ/Φ.32.8/492/8501,8326/7-4-2014) με απλή αναφορά στο θέμα, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου, όπως επισημαίνει και η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο με θέμα «Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ.», δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ΄ του Ν.4250/2014 που τροποποιεί διατάξεις του Π.Δ. 318/1992, ενώ στο τέλος της εγκυκλίου αναφέρεται: «Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας των Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται να ενημερώσει τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού, δεδομένου ότι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992 βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 130 του Ν.1188/1981 (Α΄ 204)».
Όπως επισημαίνει και η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., η παραπομπή στις διατάξεις του Ν.1188/1998 είναι άστοχη καθώς οι διατάξεις του έχουν καταργηθεί με το Ν.3584/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» (Φ.Ε.Κ.143 Α΄).
Σύμφωνα με τον Κώδικα, στο άρθρο 84, αναφέρεται ότι:
Τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων αξιολογούνται βάσει συστήματος αξιολόγησης το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας, της επαγγελματικής ικανότητας του υπαλλήλου και της αποδοτικότητάς του.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά από γνώμη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α., η οποία διατυπώνεται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών, καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, καθώς και τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των υπαλλήλων σε σχέση με αυτήν.

Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

ΚΑΜΙΑ υπηρεσιακή μεταβολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την
1η Σεπτεμβρίου 2014, καθώς οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα κατά την παραπάνω ημερομηνία.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Οφείλουμε όλοι να βρισκόμαστε σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα και σε εγρήγορση, με σκοπό να αποκρούσουμε οποιαδήποτε παρερμηνεία νόμων που στόχο έχουν την περαιτέρω απαξίωση και – εν τέλει – διάλυση του ελληνικού δημοσίου, με  - επαναλαμβάνουμε ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ - καταργήσεις υπηρεσιών και απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Είμαστε σαφέστατα ΥΠΕΡ μιας δίκαιης και αποτελεσματικής αξιολόγησης των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, είμαστε, όμως, κάθετα αντίθετοι με μια ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ (και άστοχη) «αξιολόγηση» η οποία, με «ποσόστοση» και άλλες αλχημείες, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε απολύσεις εργαζομένων τις οποίες υπαγορεύει το μνημόνιο και τα επόμενα μνημόνια.

Προτείνουμε – καλούμε τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου μας, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποτραπεί η «αξιολόγηση» - διαβατήριο προς απολύσεις συναδέλφων και να προβεί στην ΑΜΕΣΗ ενημέρωση όλων των εργαζομένων του Δήμου μας, προκειμένου να αποφασιστεί – και σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. -  ο τρόπος αντίδρασης στα αναχρονιστικά σχέδια του υπουργείου.

πρΟΤΑση